Terveys

Valitse ja hoida piilolinssit oikein

Jos piilolinssi hankaa tai kirvelee, kaikki ei ole kunnossa. Lue tästä, miten valitset sopivat piilolinssit ja kuinka hoitaa piilolinssejä oikein.

Teksti Virve Järvinen
Kuvat iStock
17.5.2019

Miksi optikolle?

Jokaisen silmä on muodoltaan erilainen. Sopimaton piilolinssi hankaa ja kirvelee. Piilolinssi on suoraan silmän pinnalla, ja siksi voimakkuus on usein eri kuin silmälaseissa. Piilareilla voidaan korjata lähi- ja kaukonäköä sekä hajataittoa ja muuttaa silmien väriä.

Tottuuko silmä?

Sopiva linssi jää uimaan kyynelfilmin päälle ja alun kyynelehtiminen loppuu nopeasti. Viikon totuttelun jälkeen on jälkitarkastus. Silmät kannattaa tarkastaa säännöllisesti.

Millaiset linssit?

Suomessa myytävät piilolinssit ovat pääosin silikonihydrogeelistä valmistettuja pehmeitä linssejä. Kertakäyttölinssit heitetään roskiin päivän päätteeksi. Päivällä käytettävät kuukausilinssit säilytetään puhdistusnesteessä yön ajan. Yötä päivää pidettäviä linssejä käytetään viikko tai kuukausi. Niitä ei suositella ensilinsseiksi. Silmän reagointia niihin pitää seurata optikolla. Piilarit maksavat noin 14–50 euroa kuussa.

Mikä estää?

Hankala kuivasilmäisyys, silmäsairaudet, allergia, silmään vaikuttavat yleissairaudet ja heikentynyt käsien motoriikka voivat estää käytön. Ikä ei ole este: piilarit sopivat kaikenikäisille.

Lue myös: Lasit, laser, piilolasit - hyödyt ja haitat puntarissa

Vältä riskit!

Jos linssit ovat sopivat, niihin kosketaan puhtain käsin ja ne vaihdetaan ohjeen mukaan, tulehdusriski on olematon. Steriilistä pakkauksesta otettavat kertakäyttöiset piilolinssit ovat turvallisin vaihtoehto. Pitkäkäyttöisten linssien desinfiointiaineet ovat niin kehittyneitä, ettei ongelmia tule, jos noudattaa suositeltua vaihtoväliä. Herkkäsilmäisen kannattaa valita piilolinssineste, jossa ei ole tiomersaalia. Se voi ärsyttää. Rikkoutunutta tai harmaantunutta linssiä ei saa käyttää.

Muista silmälasit

Flunssan ja hankalien allergiaoireiden aikana kannattaa käyttää silmälaseja, koska nenän ja nielun bakteerit voivat kulkeutua silmiin. Piilareissa voi olla UV-suoja, joka suojaa silmän sisäisiä rakenteita. Se ei poista aurinkolasien tarvetta.

Tiesitkö? Piilolinsseille ei saisi päästä vettä, koska siinä on bakteereja ja epäpuhtauksia.

Vältä kuukausilinssien käyttöä, kun uit ja saunot. Poista kertakäyttöpiilarit uinnin jälkeen puhtain käsin.

Asiantuntija: toimitusjohtaja Panu Tast/Näe ry

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 4/2019.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi