Kauneus ja Terveys

Ikänäkö kuntoon leikkauksella

Ikänäkö kuntoon leikkauksella
Ikänäön voi korjauttaa leikkauksella. Eriparisilmillä katselu vaatii kuitenkin totuttelua. Hyvästi, lukulasit!
Julkaistu: 17.5.2019

Lähinäkö alkaa heiketä viimeistään 45 vuoden korvilla. Tämä niin kutsuttu ikänäkö tuo lukulasit lähes jokaisen nenälle. Vain jokunen tilastoharvinaisuus pärjää vanhuuteen asti ilman.Lukulaseihin voi olla hankala tottua, jos ei ole käyttänyt silmälaseja aiemmin. Jos lasit tuntuvat ylivoimaisen häiritseviltä, ikänäkö voidaan korjata leikkauksella.– Minulla ei ole ollut ikinä laseja. Ikänäköni leikattiin ensimmäisen kerran, kun oli 48-vuotias. Pienet korjausleikkaukset on tehty sen jälkeen kahdesti, viiden vuoden välein, silmälääkäri Juhani Pietilä kertoo.

Toinen silmä näkee lähelle, toinen kauas

Yli 37 000 silmäleikkausta tehnyt Pietilä on valtakunnan kokeneimpia silmälääkäreitä. Hän sanoo, että ikänäön korjausleikkaukset ovat Suomessa pikku hiljaa yleistymässä. Kaikista yksityisen puolen silmäleikkauksista jo joka viides on ikänäön korjaus.

– Silmän linssin joustavuutta ei voi palauttaa, mutta ikänäön ongelmat voidaan korjata tekemällä silmiin niin sanottu monovisio. Siinä toinen silmä leikataan näkemään kauas ja toinen lähelle.

Eriparisuus on välttämätöntä, sillä jos molemmat silmät leikataan näkemään lähelle, kaukonäkö kärsii. Jos taas molemmat silmät leikataan näkemään kauas, lukeminen ei enää onnistu. Monovisio on siis kompromissi, samalla tavoin kuin moniteholasit.

Leikkaus ei sovi kaikille

Aivot totuttelevat silmien eriparisuuteen jonkin aikaa. Ne oppivat käyttämään kauas katsomiseen vain toista silmää.

Ikänäön korjausleikkauksessa silmien yhteisnäkö ei silti katoa, koska lähelle tarkennettukin silmä näkee edelleen kauas, muttei ei terävästi. Lukeminen voi aluksi tuntua vaivalloiselta, mutta aivot tottuvat pian käyttämään siihen vain ”lukusilmää”.  Sopeutumisaika vaihtelee muutamasta päivästä muutamaan kuukauteen. Tottumisnopeuteen vaikuttaa myös tarvittava lukuvoimakkuuden määrä. Vahvoilla voimakkuuksilla sopeutuminen on hitaampaa.

Juhani Pietilän mukaan 95 prosenttia leikatuista on tyytyväisiä lopputulokseen. Aivan kaikille eriparisilmät eivät kuitenkaan sovi. On lähes mahdotonta arvioida etukäteen, kenelle ne sopivat ja kenelle eivät.

– Poistin leikkauksella erään potilaani silmistä monovision. Hänen aivonsa eivät tottuneet silmien eriparisuuteen, mikä teki hänestä jatkuvasti huonovointisen. Korjausleikkauksen jälkeen potilas palasi takaisin lukulasien käyttäjäksi. Tällainen korjausleikkaus tehdään potilaalle veloituksetta.

Ikänäön korjaus vaatii kolme leikkausta

Leikkauksen jälkeen lukeminen onnistuu sujuvasti ilman laseja seuraavat viitisen vuotta. Sen jälkeen silmät vaativat Pietilän sanoin ”pientä justeerausta”.

– Lähinäkö heikkenee hiljalleen noin 60-vuotiaaksi asti. Tarvittavaa lähinäkövoimakkuutta pitää tarpeen mukaan lisätä, aivan kuten pitää hankkia vahvempia lukulaseja. Kolmella leikkauksella selviää vanhuusikään asti.

Uusintaleikkaus on Pietilän mukaan ensimmäiseen operaatioon verrattuna huomattavasti pienempi ja no­peampi toimenpide. Se on myös selvästi ensimmäistä leikkausta halvempi. Monestakaan leikkauksesta ei ole Pietilän mukaan silmille mitään haittaa.

– Silmän operoiminen laserilla on turvallista, tarkkaa ja nopeaa. Leikkauksessa ei ole mitään pelättävää, Juhani Pietilä vakuuttaa.

Artikkelia varten on haastateltu myös optikko Jarmo Kivivainiota Lahden Silmäasemalta.

Julkaistu Kauneus ja Terveys -lehden numerossa 6/2013.

Kommentoi »