Terveys

Voiko silmien kuivuus sokeuttaa?

Kuivat silmät voivat heikentää näköä, joten ota vaiva vakavasti.

Teksti Mervi Juusola
Kuvat Index Open
16.2.2015

Roskan tunne silmässä, punoitusta, kutinaa ja rähmää. Kun silmä ärtyy, ärtyy helposti myös mieli. Olo on tukala. Myös kuiva huoneilma ja tiivis tuijotus tietokoneen ruutuun ärsyttävät silmiä.

– Silmä varoittaa hyvin voimakkaasti pienestäkin ärsytyksestä, koska sen hermotus on herkkä, kertoo HUSin silmäsairaalan diagnostiikka poliklinikan johtava lääkäri Jukka Saari.

Vaikka osa ihmisistä huolestuu herkästi ärtyneen silmän vuoksi, osa ei ota sitä tarpeeksi vakavasti. Jos silmän ärtyminen toistuu usein, siihen turtuu ja ärsytys jää hoitamatta.

– Jos kyseessä on ohimenevä ärsytys, se loppuu vuorokaudessa. Jos ärsytyksen tunne silmässä jatkuu yli 24 tuntia, kannattaa hakea kostutustippoja apteekista, Saari neuvoo.

Jos tipat eivät auta, pitää mennä silmälääkärille. Silmäongelmien syytä on usein itse vaikea tai jopa mahdoton diagnosoida.

Kuivien silmien syynä ruusufinnit ja akne

Kutina tai ärsytys silmässä voivat johtua monenlaisista asioista, kuten infektiosta, silmiin levinneestä aknesta, psoriasiksesta, ruusufinnistä tai sarveiskalvoon tulleesta arvesta.

Myös altistuminen homeelle, muutamat lääkkeet ja sopimaton kosmetiikka voivat saada silmät reagoimaan.

Moni toimistotyöläinen huomaa silmien kuivuvan varsinkin niinä työpäivinä, jolloin istuu tietokoneen äärellä tai lukee paljon. Syy on selkeä: jos katsoo pitkään yhteen kohteeseen, silmien räpyttelyefekti heikkenee ja silmän pinta pääsee kuivumaan.

– Taipumus tuijottaa työskennellessä yhteen kohtaan johtuu biologisesta saalistusvaistosta. Keskittynyt ihminen ei halua päästää saalista silmistään, Saari kertoo. 

Huono yhdistelmä on tietokoneella työskentely kuivassa huoneilmassa. Kuiva ilma kuivattaa silmiä entisestään, jolloin niissä voi tuntua ärsytystä tai kipua. 

Samat oireet voivat tulla kovasta tuulesta.

Silmien ärtymisherkkyys lisääntyy iän myötä. Tämä johtuu kahdesta syystä. Kun soluja kuolee, heikkenevät myös rauhaset, jotka tuottavat nestettä silmän pintaan. 

Myös luomien toiminta heikentyy. Niiden pitäisi toimia ikään kuin vesikouruina, mutta kun luomien asento muuttuu, nestettä ohjautuu liikaa tai liian vähän niin sanottuun kyynelpisteeseen. Siihen pitäisi silmien ylimääräisen nesteen aina valua. Ongelma näkyy silmien liiallisena kuivumisena tai jatkuvana vuotamisena. 

Joskus silmien ärtyminen voi johtua runsaasta alkoholin käytöstä, joka voi heikentää räpyttelyefektiä ja lisätä alttiutta saada silmätulehdus.

Sokeutuminen on harvinaista

Jos ärtyneitä silmiä ei hoida, se voi johtaa vaikeisiin oireisiin. Aluksi kuivuus tai ärsytys voi vaurioittaa silmän pintaa ja tehdä siihen arpia. Ne taas tekevät sarveiskalvon sameaksi, jolloin näkö voi heikentyä. Varsinainen sokeutuminen on harvinaista mutta mahdollista. 

Aluksi silmiä kannattaa hoitaa kostutustipoilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Tippoja on kahdenlaisia: hyvin vetisiä ja paksuja geelimäisiä. 

Vetisiä tippoja on helpompi käyttää. Ne poistavat ärsykkeitä, kuten tomua, likaa ja bakteereja. Geelimäiset tipat puolestaan tekevät suojakerroksen silmän pinnalle ja suojaavat vetisiä tippoja pitkäaikaisemmin. Kuivat silmät saattavat tarvita yön ajaksi jopa voidetta. 

Sopivan lääkkeen löytää kokeilemalla, mutta apua voi kysyä niin silmälääkäriltä, silmähoitajalta kuin farmaseutilta.

– Silmätippoja voi käyttää pitkäkestoisesti. Niihin ei liity haittavaikutuksia. Aikaisin aloitettu tippojen käyttö estää silmä ongelmia pahenemasta. 

Silmätulehdukseen antibiootteja

Limainen rähmä silmissä on yleensä merkki tulehduksesta. Sen hoitamiseksi tarvitaan antibioottikuuri. 

Jukka Saarella on myös hyvin yksinkertainen kikka: siristely. Se suojaa silmiä kuivumiselta. Jos silmät ovat hyvin avonaiset, niissä on suurempi haihtumispinta. 

Luomileikkaus, jonka seurauksena silmistä tulee avonaisemmat, johtaa monesti silmien kuivuuteen ja ärtymiseen.

– Suurella osalla luomileikkauksessa käyneistä kosteutustippojen tarve lisääntyy pysyvästi. 

Jos ongelmat ovat pahoja ja sarveiskalvoon on tullut jo arpia, niitä voidaan poistaa laserilla. 

Silmälääkäri voi myös laittaa kyynelkanaviin tulpat, jotka estävät silmissä olevan nesteen valumisen pois silmän pinnalta. 

Kuivasilmäinen, säädä työpisteesi

Jos ongelmien syynä on tietokoneella työskentely, ensi apua saa työpisteen uusista säädöistä. Tietokoneen näyt töä pitäisi katsoa hieman alaviistoon, eli näytön pitäisi olla noin 30 astetta silmien tason alapuolella. 

Silmien etäisyys näytöstä on tärkeää, sillä ruutua ei pitäisi katsoa liian kaukaa tai läheltä. Etäisyys on oikea silloin, kun näytön ja silmien väli on neljä viidesosaa näytön leveydestä. Jos esimerkiksi näyttö on 50 senttiä leveä, silmien pitäisi olla 40 sentin etäisyydellä näytöstä.

– Tauot ovat tärkeitä, jotta silmät saavat lepoa tarkasta työskentelystä. Näppäimistö on hyvä puhdistaa säännöllisesti, sillä näppäimistöstä kulkeutuu bakteereja sormien kautta silmiin.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi