Ruusufinni eli rosacea on tyypillisesti keski-iässä naisilla tavattava monisyinen ja aaltoileva ihosairaus, jonka tyyppipaikka on keskikasvot. Ruusufinni jaetaan neljään tyyppiin sen sijainnin ja oireiden perusteella. Ruusufinnipotilaan iho on herkkä ja se reagoi vaihtelevasti erilaisiin ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin. Potilaana olet itsesi paras tulkki. Seuraa herkällä korvalla, mitkä voisivat olla tällaisia tekijöitä niin osaat tarvittaessa välttää niitä. Taipumus tautiin kulkee suvussa.

Ruusufinnin taudinkuva määritellään kliinisesti. Suurin osa ongelmistakin johtuu ruusufinnin ulkonäköä muuttavista asioista. Ajoissa aloitettu hoito voi ehkäistä näitä muutoksia. Talirauhasten suurentuminen voi muuttaa ulkonäköä hurjasti. Myös jatkuva punoitus voi olla invalidisoiva ja turhaan syyllistää potilasta esimerkiksi alkoholin käyttäjäksi. Joissakin ruusufinnin muodoissa voi olla runsaasti aknen tyyppistä märkäpäitä, joiden koko voi vaihdella huomattavasti pienistä isoihin märkäonteloihin. Isot märkäpäät voivat olla myös kivuliaita, muuten fyysisiä ongelmia harvoin esiintyy paitsi silmän ruusufinnissä.

Tutkimusnäyttöä ei ole, että jokin erityinen dieetti olisi parempi rosacea potilaalle. Potilaan tulee seurata omia tuntemuksia.

Lähteet:

Ruusufinni, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.