Terve.fi

Ongelmana kuivat silmät?

Ongelmana kuivat silmät?
Kärsitkö kuivista silmistä? Kuivat silmät ovat ikävä vaiva. Kuivien silmien taustalla voi olla useita syitä. Lue lisää kuivista silmistä.
Julkaistu 13.7.2006

Kyynelnesteen tehtävä on pitää silmän pinta kosteana. Kyynelnesteen määrän pitää olla riittävä ja laadun hyvä, jotta se kykenee täyttämään tehtävänsä. Jos jompikumpi tai molemmat näistä ominaisuuksista eivät ole kohdallaan, on seurauksena silmän pinnan kuivuminen.

Kuivasilmäisyyden kiusalliset oireet

Jos silmän pinta pääsee kuivumaan, aiheutuu siitä monenlaisia oireita. Kirvely, karttaminen, roskantunne sekä ylenmääräinen vetistely. Aivan, vetistely! Kuiva silmä siis voi vetistää reaktiona pintaärsytykselle. Lämpötilan vaihdokset, tuuli, kuiva huoneilma, ilmastointi jne. pahentavat oireilua lisäämällä kuivumista.

Kuivasilmäisyyden taustalla monia syitä

Diagnoosin tekemisessä tärkeässä roolissa ovat hyvät esitiedot potilaan oireista. Epäily kuivista silmistä herääkin usein jo tämän perusteella. Sen lisäksi voidaan mitata kyynelerityksen määrä sitä varten valmistetuilla liuskoilla. Silmän pinta värjäämällä voidaan määrittää, kuinka kauan kyynelnesteestä muodostuva kyynelfilmi pysyy ehjänä. Lisäksi värjäys paljastaa mahdollisesti silmän pintaosiin tulleita kuivuudesta johtuvia muutoksia. Kuivasilmäisyyden taustalla voi olla jokin perussairaus. Tavallisimpia näistä ovat reumataudit. Sjögrenin syndroomasta puhutaan, kun kuivasilmäisyyteen yhdistyy myös kuiva suu sekä muidenkin limakalvojen kuivumistaipumus. Eräät lääkeaineet voivat aiheuttaa silmän pinnan kuivumista.

Tekokyynelillä oireet kuriin

Kuivasilmäisyyden ensisijaisena hoitona käytetään silmien kostutustippoja eli tekokyyneleitä. Niitä on sekä nestemäisiä että geelimäisiä. Kaikki kostutustipat ovat vapaasti apteekista saatavilla ilman reseptiä. Annostelu on riippuu taudin vaikeusasteesta. Oireita pahentavat tekijät kannattaa noteerata ja yrittää välttää niitä mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi pitkällä automatkalla kannattaa ilmastointilaitteen puhallussuunta kääntää pois silmistä. Vaikeammassa kuivasilmäisyydessä hoitona käytetään kostutustippojen lisäksi kostutusvoidetta (reseptillä) sekä kyynelpisteiden sulkemista joko väliaikaisesti tai pysyvästi. Viimeisimpänä lääkkeenä markkinoille on tullut suun kautta otettava pilokarpiini, joka lisää kyyneleritystä.

Kyseessä on pitkäkestoinen ja pysyvä vaiva. Hoidon tarve riippuu siis taudin vaikeusasteesta. Mikäli vaivoja on jatkuvasti, vaaditaan myös yleensä jatkuvaa hoitoa oireiden kurissa pitämiseksi. Kuivasilmäisyys on useimmiten kiltti vaiva ja ainoastaan harvoin siitä on uhkaa silmän pintaosien terveydelle.

Katso lisätietoja:

Kommentoi »