Terve.fi

Sjögrenin syndrooman hoito


Hoito Sjögrenin syndroomassa on aina oireenmukaista. Sjögrenin syndrooman hoidolla lievitetään oireita tai pyritään estämään aiheutuvia vaurioita.
Teksti Toimitus

Sjögrenin syndrooman hoito on oireenmukaista. Hoidolla pyritään lievittämään paikallisia oireita ja estämään limakalvojen kuivuudesta aiheutuvat vauriot.

Kuivien silmien hoidossa voidaan käyttää keinokyyneleitä. Jatkuvaan keinokyyneleiden käyttöön suositellaan säilöntäaineettomia valmisteita. Huoneilman kosteuttaja voi myös tuoda helpotusta limakalvojen kuivuusoireisiin. Lisäksi vältetään silmiä kuivattavia tekijöitä, kuten suoraa ilmastoinnin kohdistamista kasvoihin, pölyä, tupakansavua ja kuivaa ja kuumaa saunaa. Katso myös artikkeli kuivasilmäisyydestä. Silmiä ei kannata huuhtoa vedellä, sillä se kuivattaa silmiä.

Kuivan suun hoito perustuu ensisijaisesti oman jäljellä olevan syljenerityksen hyödyntämiseen. Syljeneritystä voidaan stimuloida esimerkiksi pureskelemalla parafiinipalaa, ksylitolipurukumia ja syömällä pureskelua vaativaa ruokaa. Normaalien aterioiden lisäksi kannattaa olla pari välipalaa. Myös runsas veden juominen sekä tekosyljen tai kostuttavien geelien käyttö ovat hyödyllisiä hoitokeinoja. Janoon tulee juoda vettä ja välttää happoa ja sokeria sisältäviä juomia.

Suun kuivuus altistaa kariekselle ja hampaiden reikiintymiselle. Karieksen ehkäisemiseksi myös sokerin käyttöä tulisi välttää. Säännöllinen ksylitolin käyttö sekä säännölliset hammastarkastukset kuuluvat asiaan karieksen ehkäisemiseksi. Hammaslääkärillä tulee käydä 3–6 kk välein.

Estrogeenilla ym. paikallishoidoilla voidaan lievittää sukuelinten limakalvojen kuivuutta. Sjögrenin oireyhtymän aiheuttamaa hankalaa väsymystä sekä nivel- ja lihaskipuja voidaan pyrkiä lievittämään pienellä glukokortikoidiannoksella (esim. 5 mg prednisonia, sekä siihen yhdistetyllä hydroksiklorokiinilla (200–300 mg).

Aktiivisessa ja vaikeassa taudin muodossa voidaan joutua turvautumaan puolustusjärjestelmää lamaavaan lääkitykseen, solunsalpaajalääkkeisiin (esim. atsatiopriini tai metotreksaatti).

Lähteet:

Julkunen H. Primaarinen Sjögrenin oireyhtymä, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Pettersson T. Sjögrenin oireyhtymä, Patologia, Kustannus Oy Duodecim 2012.

Mustajoki P. Sjögrenin oireyhtymä, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Julkaistu: 4.6.2018