Terve.fi

Lumisokeus

Lumisokeus
Lumisokeus on tila, jossa UV-säteily on vahingoittanut sarveiskalvoa. Mitkä ovat lumisokeuden oireet ja miten sitä voi hoitaa?

UV-säteet vahingoittavat silmän sarveiskalvon solukkoa aiheuttaen sen muuttumisen "rosoiseksi". Tilasta käytetään nimitystä lumisokeus (keratoconjunctivitis actinica) tai hitsarin silmä (keratoconjunctivitis electrica).

Lumi heijastaa 85 prosenttia ultraviolettisäteistä takaisin, joten keväthangilla oleskeltaessa silmän sarveiskalvolle tulee sekä suoria UV-säteitä suoraan auringosta että lumesta heijastuneita säteitä alhaalta päin. Samantyyppinen ilmiö tapahtuu myös veden äärellä oleskeltaessa ja hitsatessa ilman suojalaseja.

Sarveiskalvon tulehdus on kivulias, lisäksi oireena on valonarkuutta, roskan tunne silmässä, kyynelvuotoa ja lisäksi silmiä pitää mieluiten suljettuna. Oireita on molemmissa silmissä.

Oireet alkavat yleensä noin 6–12 tunnin kuluttua altistumisesta ja ne häviävät itsestään 1–2 vuorokauden kuluessa, sarveiskalvon epiteelisolujen uusiuduttua.

Paras ja helpoin tapa on ennaltaehkäistä sarveiskalvontulehdusta käyttämällä UV-säteiltä suojaavia aurinkolaseja. Hitsatessa on silmät suojattava asianmukaisesti.

Vaivaako lumisokeus – milloin lääkäriin?

Jos oireet ovat niin voimakkaat, ettei silmiä kykene avaamaan, on syytä hakeutua lääkäriin. Silmän puudutuksen jälkeen lääkäri tutkii, onko epiteeli rikkoutunut. Jos lääkäri toteaa sarveiskalvossa rikkinäistä epiteeliä, määrätään yleensä antibioottivoide.

Yleensä oireet paranevat kuitenkin 1–2 vuorokaudessa kotona. Itsehoitona lumisokeuteen ja hitsarin silmään ovat tavalliset tulehduskipulääkkeet sekä geelimäiset silmänkostutusvoiteet. Oleskeleminen pimeässä huoneessa silmät kiinni helpottaa oireita.

Lähde:

Lumisokeus ja hitsarin silmä, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

ICD-10:

H16.1: Muu pinnallinen sarveiskalvotulehdus ilman sidekalvotulehdusta

Julkaistu: 10.4.2018
Kommentoi »