Hyvinvointi

Millaiset ovat hyvät aurinkolasit?

Kuten kaikki tietävät, auringon ultraviolettisäteet ovat vaarallisia. Iho päällystetään aurinkovoiteella, vettä juodaan tarpeeksi eikä ulkona liikuta pahimpina aikoina. Hyvin monet kuitenkin unohtavat suojata silmät.

Teksti Anna-Tuulia Hautala
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Samat UV-säteet vahingoittavat ihon lisäksi myös silmiä ja voivat aiheuttaa silmäongelmia. Panosta siis hyviin aurinkolaseihin ja hyödynnä näitä EveryDayHealth.comin neuvoja.

Lumisokeuden voi saada nimestään huolimatta myös kesällä. Tämä lyhytaikainen tila johtuu sarveiskalvon auringonpolttamasta. Pahimmillaan näkö katoaa hetkeksi. Hiekasta ja vedestä heijastuva auringonvalo lisää entisestään altistumista UV-säteille, joten aurinkolasit ovat tarpeen varsinkin rannalla. Lumisokeus onneksi paranee eikä näönmenetys ole pysyvää.

Ultraviolettisäteet jaetaan UVA- ja UVB-säteisiin, joten kannattaa varmistaa, että aurinkolasit suojaavat niiltä molemmilta. Kalliit ja tummat aurinkolasit eivät välttämättä ole paras vaihtoehto. Niiden sijaan kannattaa etsiä merkkiä, joka lupaa lasien tarjoavan 99-100-prosenttisen suojan UV-säteilyä vastaan.

Hyvät aurinkolasit ovat tarpeeksi tummat vähentääkseen loistetta, mutta eivät niin tummat, että värit vääristyvät. Tämä nimittäin voi aiheuttaa vaikeuksia liikennemerkkien tunnistamisessa. Parhaat linssit ovat neutraalinharmaat, meripihkanväriset, ruskeat tai vihreät. UV-suojan sisältäviä piilolinssejä käyttävien ihmisten pitäisi silti käyttää aurinkolaseja.

Kannattaa muistaa, ettei 100-prosenttinen UV-suoja tosiasiassa ole täydellinen. Valo pääsee silmiin aurinkolasien linssien sivuilta ja yläpuolelta. Siksipä hatut, joissa on yli kahdeksan senttiä leveä lieri, antavat lisätukea auringonvalon torjuntaan.

Lähde: EveryDayHealth.com

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi