Terve.fi

Oletko kyllästynyt silmälaseihin? Laserleikkaus on nopea ja kivuton

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Medilaser
Oletko kyllästynyt silmälaseihin? Laserleikkaus on nopea ja kivuton
Silmien laserleikkausten tekniikoita on kehitetty jo 30 vuotta ja siksi leikkaus on turvallinen ja kivuton. Lasereikkauksella voidaan korjata liki- ja kaukonäkö sekä hajataitteisuus, ja leikkaus kestää vain muutaman minuutin silmää kohden.
Julkaistu 4.11.2019

Mieti, jos aamulla herätessäsi sinun ei tarvitsisi etsiä silmälaseja yöpöydältä, vaan näkisit saman tien kirkkaasti. Sinun ei tarvitsisi enää säätää piilolinssien kanssa eikä kanniskella matkoille mukaan silmälaseja, piilolaseja ja aurinkolasejakin. Laserleikkauksella voidaan korjata liki-­ ja kaukonäkö sekä hajataitteisuus.

Liki-­ eli miinusnäköisen kannattaa kuitenkin odottaa, että miinusnäön kehittyminen pysähtyy. Se tapahtuu yleensä 18–25­-vuotiaana. Maksuttomassa näönkorjausleikkauksen esitutkimuksessa selvitetään, milloin laserleikkaus kannattaa tehdä.

− Jos esitutkimuksessa todetaan, että miinus vielä kehittyy, leikkausta lykätään ja tilanne tutkitaan vuoden kuluttua uudelleen, kertoo Medilaserin ylilääkäri Harri Koskela.

Jos silmissä on miinusnäön lisäksi esimerkiksi ikänäköä, toinen silmä voidaan leikata näkemään kauas ja toinen lähelle.

Laserleikkaus on turvallinen

Laserleikkaustekniikoita on kehitetty 30 vuotta, ja siksi leikkaukset ovat turvallisia. Leikkaus kestää muutaman minuutin silmää kohden. Silmä puudutetaan ennen leikkausta silmätipoilla, joten leikkaus on kivuton. Jos leikkaus jännittää, voidaan potilaalle antaa esilääkettä jännityksen helpottamiseksi.

− Piilolinssit ovat silmälle suurempi riski kuin laserleikkaus. Uusi Smile-­leikkaustekniikka on tehnyt laserleikkauksesta entistäkin turvallisemman, yli 50 000 silmäleikkausta tehnyt Koskela sanoo.

Medilaser aloitti Smile-­laserleikkaukset ensimmäisenä Suomessa vuonna 2012. Smilen etu vanhempaan Lasik­-tekniikkaan on se, että leikkaus tehdään hyvin pienestä aukosta, eikä silmän pintaan tehdä läppää, kuten Lasikissa. Sen takia tulos pysyy kauemmin, eikä silmään osuvia iskuja tarvitse pelätä.

Leikkaus parantaa elämänlaatua

Koskela sanoo, että laserleikkauksen jälkeen silmät voivat olla pari päivää hieman valonarat. Kovaa treeniä ja saunomista pitää välttää viikon verran, sillä hiki voi ärsyttää juuri leikattuja silmiä. Näkö paranee kuitenkin nopeasti, ja heti leikkauksen jälkeen näkee paremmin. Autoa voi ajaa jo leikkausta seuraavana päivänä.

Koskelan potilaista lähes jokainen on kertonut, että laserleikkaus paransi elämänlaatua. Heidän ei tarvitse murehtia silmälaseista erilaisissa liikuntaharrastuksissa tai vaikka luonnossa liikkuessa.

– Moni sanoo leikkauksen jälkeen, että tuntuisi oudolta ja jopa huvittavalta, jos joutuisi taas käyttämään laseja.

Kiinnostuitko silmäleikkauksesta? Varaa tästä aika näönkorjausleikkauksen esitutkimukseen, niin selvitämme, millainen leikkaus sopii juuri sinulle!

Kommentoi »