Terve.fi

Science Daily: Tummat pisteet silmissä saattavat viestiä auringonvalon aiheuttamasta rasituksesta

Science Daily: Tummat pisteet silmissä saattavat viestiä auringonvalon aiheuttamasta rasituksesta

Suoralle auringonvalolle altistuessaan silmien iiriksiin saattaa ilmestyä tummia pisteitä. Nämä iirispilkut eivät tiettävästi ole vaarallisia, mutta merkki siitä, että silmiä olisi hyvä suojata paremmin.
Teksti Oona Häikiö
Mainos

Itävaltalaistutkimuksen mukaan tummat pilkut silmän iiriksen alueella saattavat johtua liiallisesta auringonvalolle altistumisesta. Pisteet eivät tämänhetkisen tiedon mukaan ole vaarallisia, mutta ne kertovat kuitenkin, että silmiä olisi syytä suojata suoralta auringonvalolta.

Grazin lääketieteellisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan suoralle auringonvalolle altistuminen lisää tummia pisteitä silmän iiriksen alueella. Tutkijat kävivät läpi yli 600 jatkuvasti auringonvalolle altistuvaa uimaria, ja vertasivat heidän silmäkuvia ja auringossaoloaikoja, sekä sen sivuvaikutuksia.

Tutkijat huomasivat, että pilkkuja iiriksissä oli eniten niillä, jotka viettivät eniten aikaa auringossa ja jotka olivat joskus polttaneet ihonsa aurinkoa ottaessaan. Arvio on, että niillä, jotka käyttävät aurinkorasvaa ja suojaavat itsensä hyvin auringolta, on tapana myös suojata silmiä huolellisemmin suoralta auringonvalolta. Myös tummasilmäisillä ihmisillä pilkkuja oli vähemmän.

Tutkimuksessa todettiin myös, että pisteet iiriksessä eivät olleet jakautuneet tasaisesti, vaan suurin osa niistä oli iiriksen keskitason alapuolella ja ulkosyrjällä. Tutkijat arvioivat, että kulmakarvat ja nenä suojaavat silmien ylä- ja sisäosia suoralta valolta ainakin jonkin verran.

Pisteet iiriksissä eivät tiettävästi ole pahanlaatuista. Ne voivat kuitenkin varoittaa kaihin tai verkkokalvon rappeuman riskistä, joihin sairastumisen todennäköisyys kasvaa, jos silmät altistuvat paljon suoralle auringonvalolle.

— Vaikka emme tiedä tarkkaa auringonvalon merkitystä useissa silmäsairauksissa, meillä on nyt ”iiriksen pisamat” biomarkkerina, jos silmä ottaa vastaan suuria määriä auringonvaloa, sanoo oftalmologi Christoph Schwab Grazin lääketieteellisestä yliopistosta.

Lähde: Science Daily: Eye freckles? Dark spots on iris may be caused by sun exposure

Julkaistu: 25.7.2017