Treeni ja ravinto

Näin kananmuna päivässä vaikuttaa terveyteesi

Kohtuullisen runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta tai kananmuna päivässä ei ollut yhteydessä suurentuneeseen sydäninfarktin riskiin.

11.2.2016 Terve.fi

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan kohtuullisen runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta tai kananmuna päivässä ei ollut yhteydessä suurentuneeseen sydäninfarktin riskiin.

Yhteyttä ei havaittu myöskään niillä tutkittavilla, joilla oli Suomessa yleisesti esiintyvä ja elimistön kolesteroliaineenvaihduntaan vaikuttava APOE4-tyyppi. Tulokset julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

Lisätietoa sydäninfarktista: Sydäninfarktin oireet, aiheuttaja ja hoito

Ruokavalion kolesteroli vaikuttaa suurimmalla osalla väestöä vain vähän veren kolesterolipitoisuuteen, eikä kolesterolin saanti ole tutkimuksissa juuri ollut yhteydessä suurempaan sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Monissa ravitsemussuosituksissa ympäri maailmaa ravinnon kolesterolin saantirajoituksista ollaankin luovuttu. Sen sijaan henkilöillä, joilla on perimässään niin sanottu 4-tyyppi kolesteroliaineenvaihduntaan keskeisesti vaikuttavassa apolipoproteiini-E:ssä, ruokavalion kolesterolilla on suurempi vaikutus veren kolesterolipitoisuuteen.

Suomessa tätä perinnöllistä APOE4-tyyppiä esiintyy poikkeuksellisen paljon, noin kolmasosalla väestöä. Aiemmin ei ole ollut tutkimustietoa siitä, miten runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien riskiin näillä henkilöillä.

Itä-Suomen yliopistossa toteutetun Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksen (SVVT) alussa vuosina 1984–1989 ravitsemustottumukset selvitettiin 1032 mieheltä, joiden ikä oli 42–60 vuotta ja joilla ei ollut sydän- ja verisuonitautia tutkimuksen alussa. Tutkimuksen 21 vuoden seurannan aikana 230 miestä sai sydäninfarktin. APOE4-tyyppi oli 32,5 prosentilla tutkittavista.

Lue lisää kolesterolista: 7 syytä korkeaan kolesteroliin

Tutkimuksessa havaittiin, että runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta ei ollut yhteydessä sydäninfarktin riskiin koko tutkimusaineistossa eikä miehillä, joilla oli APOE4-tyyppi. Myöskään ravinnon merkittävän kolesterolin lähteen, kananmunien, syönti ei ollut yhteydessä riskiin. Tutkimuksessa ei myöskään havaittu, että ruokavalion kolesteroli tai kananmunien syönti olisi ollut yhteydessä suurempaan kaulavaltimoiden seinämien paksuuntumiseen.

Tämän tutkimuksen perusteella runsaasti kolesterolia sisältävä ruokavalio tai runsas kananmunien syönti ei näyttäisi lisäävän sydän- ja verisuonitautien riskiä edes niillä henkilöillä, joilla perinnöllisen alttiuden vuoksi ravinnon kolesteroli vaikuttaa enemmän veren kolesterolipitoisuuteen. Tutkimuksen ylimpään vertailuryhmään kuuluvat saivat ruoasta kolesterolia keskimäärin 520 mg vuorokaudessa ja söivät keskimäärin yhden kananmunan päivässä, joten tutkimuksen tuloksia ei voida yleistää niitä suurempiin saanti- ja käyttömääriin.

Tutkimusartikkeli: Associations of egg and cholesterol intakes with carotid intima-media thickness and risk of incident coronary heart disease according to apolipoprotein E phenotype in men: The Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study

Jyrki K. Virtanen, Jaakko Mursu, Heli E.K. Virtanen, Mikael Fogelholm, Jukka T. Salonen, Timo T. Koskinen, Sari Voutilainen, Tomi-Pekka Tuomainen

American Journal of Clinical Nutrition ajcn122317 ; First published online February 10, 2016 . doi: 10.3945/ajcn.115.122317

Lähde: Itä-Suomen yliopiston tiedote 11.2.2016

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi