Terve.fi

7 syytä korkeaan kolesteroliin

7 syytä korkeaan kolesteroliin
Onko sinulla korkeat kolesteroliarvot? Et ole ainoa.
Julkaistu 25.11.2013

Onko sinulla korkeat kolesteroliarvot? Et ole ainoa. Poikkeavat kolesteroliarvot ovat Suomessa erittäin yleisiä ja kolesterolilääkkeitä käyttää noin 300 000 suomalaista.

Korkea kolesteroli johtuu monista tekijöistä, kuten perhetaustasta ja ruokatottumuksista. Tässä esiteltynä 7 erilaista asiaa, jotka lisäävät korkean kolesterolin riskiä:

1. Rasvainen ruokavalio

Liiallinen tyydyttyneiden rasvojen syöminen voi aiheuttaa kolesterolipitoisuuden nousua. Nämä epäterveelliset rasvat tulevat eläinperäisistä ruoista, kuten naudan- ja sianlihasta, vasikasta, maidosta, kananmunista, voista ja juustoista. Huonoa rasvaa löytyy myös kovista margariineista, useimmista kekseistä, sipseistä ja muista samankaltaisista pikkupurtavista.

2. Ylipaino

Kaljamaha ei ole huono asia vain sosiaaliselle elämällesi. Ylipaino saattaa lisätä triglyseridiä elimistössä ja vähentää HDL:n, eli ”hyvän kolesterolin” määrää.

3. Aktiivisuuden puute

Ylös sohvalta ja liikkeelle! Fyysisen aktiivisuuden puute lisää huonon kolesterolin määrää ja vähentää hyvää kolesterolia elimistössä.

4. Ikä ja sukupuoli

20 ikävuoden jälkeen veren kolesterolipitoisuus alkaa nousta luonnostaan. Miehillä kolesterolitasot tasoittuvat yleensä 50 ikävuoden jälkeen. Naisilla tasot pysyvät kohtuullisen alhaisena vaihdevuosiin saakka, jonka jälkeen ne nousevat samalla tasolle miesten kanssa.

5. Kokonaisterveys

Älä jätä vuosittaisia lääkärintarkastuksia väliin ja pidä huoli, että lääkärisi selvittää sinulle sydänsairausriskisi. Tietyt sairaudet, kuten diabetes ja kilpirauhasen vajaatoiminta saattavat aiheuttaa korkeaa kolesterolia.

6. Geenit

Vaikka perhe onkin paras, voi se olla myös riskitekijä. Jos perheessäsi on korkeaa kolesterolia, todennäköisesti myös sinulla on.

7. Tupakointi

Tämän varmasti kaikki tietävät. Tupakointi saattaa vähentää hyvän kolesterolin määrää elimistössä. Se voi myös tappaa. Miksi siis et lopettaisi?

Aiheesta kirjoitti Health.com.

Kommentoi »