Terve.fi

Yleistietoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Yleistietoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta
Kilpirauhasen vajaatoimintaa esiintyy useimmin naisilla. Kilpirauhasen vajaatoimintaa voi esiintyä kaikenikäisillä.
Julkaistu: 9.4.2018
Kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan jakaa primaariseen eli kilpirauhasesta johtuvaan (95 % tapauksista) ja sentraaliseen eli aivolisäkkeestä tai hypotalamuksesta johtuvaan (5 % tapauksista). Melko usein kilpirauhasen vajaatoiminta on pysyvää.
Suomessa tavallisin vajaatoiminnan syy on kilpirauhasen autoimmuunitulehdus (autoimmuunityreoidiitti). Siinä elimistön immuunijärjestelmän tuottamat vasta-aineet vaikuttavat kilpirauhaseen vähentäen tyroksiinin tuotantoa. Tällöin kilpirauhanen voi joko surkastua tai kasvaa kyhmyiseksi struumaksi.
Melko yleisiä vajaatoiminnan aiheuttajia ovat kilpirauhasen edeltävä radiojodihoito tai leikkaus. Muita mahdollisia syitä ovat esim. puoliäkillinen kilpirauhastulehdus (subakuutti tyreoidiitti), synnytyksen jälkeinen kilpirauhasen autoimmuunitulehdus ja eräät lääkkeet (litium, jodia sisältävät valmisteet). Näiden syiden aiheuttama vajaatoiminta voi olla ohimenevää. Joskus aiempi kaulan alueen sädehoito tai kilpirauhasen synnynnäinen kehityshäiriö on vaivan takana.
Muita riskitekijöitä ovat naissukupuoli, ikä, tyypin I diabetes tai muu autoimmuunisairaus.
Harvinaista sentraalista vajaatoimintaa aiheuttaa esim. aivolisäkkeen erittämän kilpirauhasta stimuloivan hormonin (TSH) rakenteelliset poikkeamat.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan seuranta

Kilpirauhasen vajaatoiminta sen tyroksiinihoito ovat yleensä pysyviä. Kun ylläpitoannos on saavutettu, voidaan TSH-arvoa seurata vuoden välein. Samanaikaisesti mitataan myös T4V-pitoisuus, mikäli TSH on alhainen.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan periytyvyys

Osa kilpirauhasen vajaatoimintaa aiheuttavista tiloista on perinnöllisiä.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisyys

Kilpirauhasen vajaatoimintaa voi esiintyä kaikenikäisillä. Potilaat ovat usein naisia ja esiintyvyyden huippu on 60. ikävuoden jälkeen. Hankittua kilpirauhasen vajaatoimintaa esiintyy noin 2-7,5 %:lla naisista ja 0,1 – 2,8 %:lla miehistä. Vastasyntyneillä esiintyvyys on noin 1/3500.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan ennuste

Hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa merkittävän terveysriskin. Tyroksiinihoito kuitenkin poistaa oireet tavallisesti hyvin. Yleensä lääkitys on elinikäinen.
Lähteet:
Matti Välimäki, Timo Sane, Leo Dunkel (toim.), Endokriiniset sairaudet, Endokrinologia, Kustannus Oy Duodecim, 2009.
Hypotyreoosi, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
ICD-10:
E03 Muu kilpirauhasen vajaatoiminta
4 kommenttia