1. Nykyruoka on ravintoköyhää
On myytti, että tavallinen ruoka nykyään sisältäisi vähemmän ravintoaineita kuin aikaisemmin. Ruoan ei siis tarvitse olla lähiruokaa tai luomua ollakseen laadukasta.
Ravintotiheys on yleensä heikompi pitkälle prosessoidussa ruoassa, joten vältä liiallista einesten käyttöä.
2. Vitamiineilla täydennetyt ruoat ovat terveellisiä
Tiettyjen avainelintarvikkeiden ravintoainetäydennys on tärkeää sellaisissa tapauksissa, joissa kyseisen ravintoaineen saanti muussa tapauksessa saattaisi jäädä vähäiseksi. Esimerkiksi maidon D-vitamiinitäydennys on hyödyllistä, sillä suomalaisten D-vitamiininsaanti on niukkaa.
Ruokienvitamiinitäydennys ei kuitenkaan ole tae hyvästä ravitsemuksellisesta laadusta. Usein pitkälle jalostettuja ruokia, kuten sokeroituja mehuja, vanukkaita tai lasten aamiaismuroja täydennetään, jotta ne vaikuttaisivat terveellisemmiltä. Kyse on kuitenkin lähinnä silmänlumeesta.
Lue myös: Paljonko D:tä?
3. Luonnolliset vitamiinit ovat parempia kuin vitamiinivalmisteista saatavat vitamiinit
Vitamiinin kemiallinen rakenne on täysin sama riippumatta siitä onko se syntynyt luonnossa tai tuotettu laboratoriossa. Elimistö ei kykene erottamaan luonnollista ja synteettistä yhdistettä toisistaan. Ruoasta ja purkista saatujen ravintoaineiden vaikutus on siten samanlainen.
Ruoka on ravintolisiin verrattuna kuitenkin ylivoimainen, kun verrataan ravintoaineiden tasapainoisuutta ja monimuotoisuutta. Parhaissakin monivitamiini-kivennäisainevalmisteissa on vain parikymmentä vaikuttavaa ainetta, kun laadukkaassa ruoassa on tuhansia hyödyllisiä yhdisteitä.
4. C-vitamiinilisä auttaa flunssassa
Tässä myytissä piilee totuuden siemen, reilu C-vitamiininsaanti (muutama sata milligrammaa päivässä) saattaa pienentää flunssanriskiä hieman ainakin urheilijoilla ja iäkkäillä henkilöillä.
Joidenkin tutkimusten mukaan reilu C-vitamiininsaanti pienentää flunssanriskiä myös valtaväestössä. Varsinaiseksi flunssalääkkeeksi C-vitamiinista ei kuitenkaan ole. C-vitamiinilisääkään ei hyötyvaikutuksen saavuttamiseksi tarvita, sillä riittävän C-vitamiinimäärän voi saada helposti C-vitamiinipitoisista ruoista. Samalla saadaan liuta muitakin potentiaalisia vastustuskykyä vahvistavia yhdisteitä, joita ei saada C-vitamiinivalmisteista.
Lue myös: Käytä vitamiineja järkevästi!
5. Vitamiinivalmiste piristää, vähentää stressiä ja parantaa vaivoja
Tämä on myytti, joka perustuu ravintolisien markkinoinnissa käytettyihin mielikuviin. Todellisuuspohjaa tällaisilla väitteillä ei ole. Vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäsaanti ei vaikutasuoraan jaksamiseen, suorituskykyyn tai vointiin.
Plasebovaikutus on toki mahdollinen: kun aamulla ottaa vitamiinivalmistetta, saattaa olo tuntua paremmalta. Aamun ”terveysteko” voi myös kannustaa tekemään muita hyviä valintoja päivän aikana.
On myös pelkkä myytti, että vitamiinien lisäsaannilla voisi vaikuttaa erilaisiin vaivoihin, kuten rohtuneisiin huuliin, lohkeileviin kynsiin tai unettomuuteen tms. Vitamiinien lisäsaannilla on vaikutusta ainoastaan silloin, kun oireet johtuvat vitamiininpuutoksesta. Puutokset ovat kuitenkin harvinaisia.
Kirjoittaja on elintarviketieteiden maisteri, joka toimii huippu-urheilijoiden ravitsemusvalmentajana.
Lue myös: