Miksi kasviksia syödessä värikkyys kannattaa?

Miksi kasviksia syödessä värikkyys kannattaa?
Syödessäsi eri värisiä kasviksia vaihdellen saat parhaiten kaikki niiden hyvää tekevät aineosat elimistösi käyttöön.
Julkaistu 21.9.2012

Kasvikset jaetaan karkeasti viiteen eri väriryhmään. Väriaineet edistävät hyvinvointiamme monin tavoin. Suureksi osaksi ne toimivat elimistössämme antioksidantteina. Antioksidantit lisäävät puolustuskykyämme ja ehkäisevät syöviltä sekä sydän- ja verisuonitaudeilta.

Värit houkuttelevat meitä syömään kasviksia runsaasti. Kasviksia voit nauttia huoletta suuriakin määriä, koska ne eivät juuri sisällä energiaa, mutta terveyttä edistäviä aineosia senkin edestä.

Vihreää

Valloittavat vihreät salaatit, kaalit, yrtit sekä pavut ja herneet sisältävät runsaasti viherhiukkasia. Viherhiukkaset antavat vihreille kasviksille niiden ominaisen värin, mutta kertovat myös niiden suuresta rautapitoisuudesta. Ja mikä parasta vihreät kasvikset sisältävät paljon myös raudan imeytymistä parantavaa C-vitamiinia.

Vihreät kasvikset sisältävät runsaasti luteiinia ja indolihappoa. Luteiini on varsinaista silmän ruokaa. Syödessämme usein paljon luteiinia sisältäviä kasviksia suojaamme samalla silmiämme silmänpohjarappeuman synnyltä tai parannamme sen oireita.

Luteiini suojaa silmiä myös UV-säteilyn haittavaikutuksilta ja vähentää harmakaihin riskiä. Luteiinia saat runsaasti ainakin pinaatista, parsa- ja ruusukaalista, avokadosta, selleristä, vihreistä pavuista ja kesäkurpitsasta.

Vihreissä kasviksissa on runsaasti myös K-vitamiinia. K-vitamiinia tarvitsemme veren hyytymistekijöiden muodostumiseen. Mikäli sinulla on käytössä verenohennuslääkitys, muistathan syödä kasviksia tasaisesti ja säännöllisesti.

Punaista

Kasvisten punaiset värit ovat karotenoideja, kuten keltaiset ja oranssit väritkin. Punaisissa tomaatteissa, ruusunmarjoissa, vesimelonissa ja verigreippeissä on paljon lykopeeniä. Lykopeenit ovat hyväksi sydämelle ja verisuonille ja lisäksi ne saattavat ehkäistä syöpien syntyä. Lykopeenillä uskotaan olevan ainakin eturauhassyöpää estävä vaikutus.

Kuumentaminen ja muu käsittely parantavat lykopeenin imeytymistä. Siksi runsas tomaattisoseiden tai -pyreiden käyttö ruoanvalmistuksessa on terveytemme kannalta suotavaa. Vielä, jos käytät samanaikaisesti öljyä, niin lisäät edelleen lykopeenin imeytymistä.

Ketsupit sisältävät runsaasti lykopeeniä, mutta yleensä ne sisältävät myös paljon sokeria. Tällöin ne eivät ole yhtä hyvä vaihtoehto käytettäväksi ruoanvalmistuksessa kuin tomaaattisoseet tai -pyreet.

Punaiset kasvikset, kuten mansikka ja punainen parika sisältävät runsaasti C-vitamiinia. C- vitamiini edistää hampaiden sekä luuston muodostumista ja se suojaa elimistöä haitaliselta hapettumiselta eli toimii myös antioksidanttina.

Oranssin keltaista

Oranssit porkkanat sisältävät paljon A-vitamiinin esiastetta beetakaroteeinia. Beetakaroteeni pitää ihomme ja limakalvomme kunnossa sekä parantaa näkökykyä. Lisäksi beetakaroteeinin suojelee ihoamme UV-säteilyltä ja auttaa ruskettumisessa. Porkkanan lisäksi beetakaroteenia on punaisessa paprikassa ja vihreissä kasviksissa.

Nauti keltaisia maisseja, hunajamelonia, keltaisia paprikoita, tomaatteja ja luumuja sekä sitrushedelmiä. Keltaiset kasvikset ja hedelmät sisältävät usein paljon C-vitamiinia ja siksi ne virkistävät oloamme.

Keltaisista kantarelleista saa myös D-vitamiina, jota tarvitsemme hampaidemme ja luustomme kasvuun ja hyvinvointiin.

Sini-violetti-purppuraa

Sinisävyiset kasvikset, kuten mustikka, luumut, marja-aronia, mustat viinimarjat, punakaali, tummat viinirypäleet ja munakoiso sisältävät erittäin paljon antosyaaneja. Antosyaanit antavat kasveille niiden sinisen, punaisen tai violetin värin.

Antosyaanit parantavan muistiamme ja hidastavat vanhenemismuutoksia. Ne saattavat vaikuttaa myös neurologisia sairauksia ja syövän syntyä ehkäisevästi ja mahdollisesti myös diabeteksen esiintymiseen.

Valmistaessasi sini- tai lilasävyisistä kasviksista ruokia, lisää sekaan vaikkapa sitruunamehua. Näin saat kauniit värisävyt säilymään kypsennyksen aikana.

Punajuuren väriaineet ovat betalaiineja, jotka toimivat elimistössä hapettumiseen liittyvien sairauksien ehkäisyssä, kuten muutkin antioksidantit. Batalaiineja käytettään voimakkaan värinsä ansiosta myös lisäaineena.

Vaaleaa-ruskeaa

Vaaleita kasviksia ovat kukkakaali, valkokaali, omena, sipulit, palsternakka, retikka ja sienet. Ne sisältävät runsaasti kversetiiniä ja allisiiniä. Allisiinilla, jota on erityisesti valkosipulissa, on bakteerien, haavojen ja sienten kasvua estävä vaikutus.

Kversetiini on voimakas antioksidantti ja se estää myös monien bakteerien ja virusten kasvua sekä tappaa niitä. Kversetiinillä uskotaan olevan lisäksi allergian oireita ehkäisevä vaikutus.

Vaaleaan kasvisryhmään kuuluvat myös mantelit ja pähkinät, jotka sisältävät runsaasti E-vitamiinia, proteiinia sekä hyvälaatuista rasvaa. E-vitamiini toimii elimistössämme antioksidanttina. Nauti manteleiden ja pähkinöiden lisäksi jotakin C-vitamiinipitoista marjaa tai hedelmää, niin tehostat E-vitamiinin vaikuttavuutta.

Huom! Omenan kuoren värillä ei ole väliä sen kversetiinipitoisuuteen.

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti.

Lue myös:

Kommentoi »