Kauneus ja Terveys

Paljonko D:tä?

Luontaisalan erikoistoimittaja

Timo Elo
Julkaistu: 22.9.2009

Kysymys:

Kuinka paljon D-vitamiinia voi käyttää? En saa kyseistä vitamiinia ravinnosta, sillä syön todella harvoin kalaa enkä käytä margariinia sen pahan maun takia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ravintolisänä otetun D-vitamiinin yleisesti hyväksyttynä ja turvallisena ylärajana nuorilla ja aikuisilla pidetään Suomessa tällä hetkellä 50 mikrogrammaa päivässä. Viralliset saantisuositukset ovat tätä alhaisempia.D-vitamiinia muodostuu auringonvalon vaikutuksesta iholla. Ravinnosta sitä saa muun muassa rasvaisesta kalasta, kananmunista ja sienistä. Tutkimusten mukaan useimmilla suomalaisilla on puutetta D-vitamiinista, joten ravintolisää suositellaan – etenkin pimeään vuodenaikaan. D-vitamiinia tarvitaan monien sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon. Se on myös tärkeää luustolle ja hampaille.Eläinperäinen D3-vitamiini imeytyy paremmin kuin kasviperäinen D2-vitamiini. Joissakin valmisteissa on mukana myös  kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä, joka parantaa rasvaliukoisen D-vitamiinin imeytymistä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.