Terve.fi

Lasten atooppinen ihottuma

Lasten atooppinen ihottuma
Atooppinen ihottuma eli ekseema on ihon krooninen tulehdussairaus, joka aiheuttaa ihon punoitusta, kuivumista, hilseilyä ja kutinaa.
Julkaistu 1.10.2013

Atooppisen ihottuman selvää syytä ei tiedetä, mutta sitä ilmenee yleensä perheissä, joissa esiintyy allergisia sairauksia kuten heinänuhaa ja astmaa. Noin puolelle atooppista ihottumaa sairastavista lapsista kehittyy astma tai heinänuha lapsuusiällä.

Monilla tekijöillä kuten säällä, ruoka-aineilla ja ympäristöallergeeneilla voi olla vaikutusta ekseemaan ja ne voivat pahentaa ihottumaa. Ekseema ei ole tarttuvaa!

Atooppinen ihottuma on tavallinen vauvojen ja pikkulasten sairaus, jota esiintyy noin 15 prosentilla kaikista vauvoista. Lapsen ekseema voi alkaa milloin tahansa, mutta tavallisimmin se alkaa alle vuoden iässä ja lähes aina ennen viidettä ikävuotta.

Ihottuma on krooninen sairaus, mutta yleensä se häviää ennen aikuisikää. Se voi olla lievä tai vakava ja sen oireet voivat olla ohimeneviä.

Atooppisen ihottuman oireet

Atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla on yleensä kuiva iho, joka ärsyyntyy helposti esimerkiksi pesuaineista, saippuoista ja hajuvesistä.

Kuiva iho kutiaa ja sen raapiminen pahentaa ihottumaa. Tästä voi helposti syntyä kierre, joka alkaa ensin ihottumana ja sitä seuraa sitten kutina ja raapiminen sekä lopulta ihottuman leviäminen. Iho on kuiva, punoittaa ja ärtyy ja siinä voi esiintyä rupeutuneita alueita. Tällainen iho tulehtuu helposti. Ihon tulehtuessa punoitus ja ärtyminen pahenevat ja ihottuma-alue voi alkaa märkiä.

Pitkään ekseemaa sairastavilla potilailla iho paksuuntuu, kuivuu ja voi muuttua ruskeaksi raapimisen ja aikaisempien haavaumien vuoksi. Ekseemalle on luonteenomaista ajanjaksot, jolloin ihottuma pahenee, kun taas välillä se näyttää hävinneen kokonaan.

Vauvoilla ekseema alkaa yleensä kasvoista, otsalta ja päänahasta ja se voi myöhemmin levitä käsiin ja jalkoihin ja lopuksi kaikkialle vartaloon. Vaippa-alue yleensä säästyy atooppiselta ihottumalta, koska vaippa suojaa raapimiselta ja pitää ihon kosteana.

Ekseema vauvan kasvoilla.

Vanhemmilla lapsilla ekseema esiintyy yleensä polvi- ja kyynärtaipeissa, ranteissa ja nilkoissa.

Ekseema polvitaipeessa.

Komplikaatiot

Ihottuma-alue tulehtuu helposti, koska iho rikkoutuu raapimisen vuoksi ja iholla olevat bakteerit, erityisesti stafylokokki, pääsevät tunkeutumaan ihoon aiheuttaen usein märkimistä. Iho alkaa punoittaa entistä enemmän, sitä kuumoittaa ja se on kosketusarka. Lapsella saattaa myös olla kuumetta.

Jos atooppista ihottumaa sairastava lapsi saa vesirokon tai herpesviruksen, niiden yhteydessä esiintyvät ihottumat ilmenevät yleensä tavallista vaikeampina ja lapsen yleiskunto heikkenee huomattavasti. Ota välittömästi yhteys lääkäriin, jos lapsellasi on näiden sairauksien aiheuttamia oireita.

Atooppisen ihottuman hoito

Jos epäilet, että lapsellasi on atooppinen ihottuma, ota yhteys lääkäriin. Lapselle voidaan tehdä allergiatestejä, jotta voidaan selvittää, mitkä allergeenit aiheuttavat lapsen ihottuman.

Jos lapsen ekseema on levinnyt laajalle, lapsen tulee käydä säännöllisissä tarkastuksissa ihotautilääkärin tai lastenlääkärin luona.

Ekseeman perushoitoon kuuluvat ihoa ärsyttävien aineiden välttäminen, kuivan ihon säännöllinen rasvaus ja tarvittaessa tulehdusta rauhoittavan lääkityksen käyttö. On hyvä tehdä kirjallinen hoito-ohjelma, sillä hoito riippuu ekseeman vakavuudesta.

Atooppinen ihottuma niskassa.

Aikoina, jolloin ekseema on vähäistä, iho tulee rasvata kosteusvoiteella tai lääkevoiteella joka päivä. Myös kylpyöljyn käyttö on suositeltavaa, sillä se pitää ihon pehmeänä ja voi ehkäistä ekseeman pahenemista.

Ekseeman vaikeammissa vaiheissa tulee käyttää paikallista steroidivoidetta kuuriluontoisesti. Jos ekseema ei parane mainituilla hoidoilla, lääkäri voi suositella muuta lääkitystä kuten antihistamiineja tai suun kautta annettavia steroidilääkkeitä.

Ota yhteys lääkäriin, jos epäilet, että ekseema on tulehtunut (iho punoittaa ja on kuuma ja kosketusarka, se märkii tai lapsella on kuumetta). Lasta voidaan hoitaa suun kautta tai paikallisesti käytettävillä antibiooteilla.

Ennaltaehkäisy

Atooppinen ihottuma on usein perinnöllistä ja siksi sitä ei voida ehkäistä.

Vauvan yksinomaisena ruokintakeinona käytetty imetys kuuden kuukauden ikäiseksi ilman muiden ruoka-aineiden antoa voi kuitenkin suojata lasta atooppiselta ihottumalta.

Atooppista ihottumaa sairastavan lapsen ihottuman pahenemista voidaan estää välttämällä ihottumaa pahentavia tekijöitä kuten huonepölyä, siitepölyä, lemmikkieläinten hilsettä ja tiettyjä ruoka-aineita. Vältä myös voimakkaiden saippuoiden ja pesuaineiden käyttöä kuten myös muita aineita, jotka voivat ärsyttää lapsen ihoa. Lasta ei tule suihkuttaa tai kylvettää liian usein, sillä se voi kuivattaa ihoa. Suihkun tai kylvyn jälkeen ihoa ei tule kuivata hankaamalla rajusti, sillä se voi ärsyttää ihoa ja pahentaa ekseemaa.

Pehmeä puuvillainen vaatetus on muita materiaaleja hellävaraisempi ekseemaiholle. Rasvaa iho kosteusvoiteella 2-3 kertaa päivässä ja erityisesti suihkun tai kylvyn jälkeen. Ihon rasvaus on tärkeää myös sellaisina ajanjaksoina, jolloin ihottumaa ei ole.

Rohkaise lasta juomaan nesteitä paljon, sillä se auttaa pitämään ihon kosteana. Lapsen kynnet tulee pitää lyhyinä, jotta raapiminen ei riko ihoa. Kireää vaatetusta on vältettävä, sillä se lämmittää ihoa ja pahentaa kutinaa. Lääkäri voi määrätä myös suun kautta otettavia antihistamiineja kutinan vähentämiseksi.

Kommentoi »