Terve.fi

Jet lag -tietopaketti

Jet lag -tietopaketti

Aikaerorasitus eli jet lag tarkoittaa tilaa, jossa normaali unirytmi häiriintyy pitkän lennon jälkeen. Jet lag -oireita esiintyy yleensä päivän tai parin jälkeen kahden aikavyöhykkeen läpi matkustamisen jälkeen.
Teksti Sanna Stenman
Mainos

Aikaerorasitus eli jet lag tarkoittaa tilaa, jossa ihmisen normaali unirytmi häiriintyy pitkän lennon jälkeen. Jet lag -oireita esiintyy yleensä päivän tai parin jälkeen kahden aikavyöhykkeen läpi matkustettua. Oireet pahenevat yleensä sitä pitempään, mitä lento kestää tai kuinka monta aikavyöhykettä on ylittänyt, erityisesti itään päin matkustettaessa. Jet lag -oireet helpottavat yleensä vuorokaudessa yhtä aikavyöhykkeen ylitystä kohti.

Jet lag -oireet

  • vaikeus saada unta ja herätä aamuisin
  • väsyneisyys ja uupumus
  • huonontunut unenlaatu
  • ongelmat keskittymisen ja muistin kanssa
  • ärtyneisyys
  • ruumiillisen suorituskyvyn heikkeneminen

Jet lag -oireet johtuvat siitä, että kehon sisäinen uni-valverytmi ja muut elimistön rytmit sekoittuvat aikaerolennon aikana.

Miten oireita voi ehkäistä?

Muutaman vuorokauden matkoilla vuorokausirytmiä ei kannata siirtää. Suoraa auringonvaloa suositellaan vältettäväksi väärään kellonaikaan, jotta vuorokausirytmi ei mene sekaisin. Auringonvalolla ei ole vaikutusta päivärytmiin, kun aurinkolasit ovat tarpeeksi tummat.

Viikon tai kauemmin kestävällä matkalla nukkumaanmenoaikoja suositellaan siirrettäväksi asteittain, jotta sopeutuminen olisi helpompaa. Päivälennon aikana ei suositella pitempää unta.

Terveyskirjasto kertoo, että auringonvalo ja liikunta ovat jet lagin parhaita hoitokeinoja.

Hoito

Jet lag -oireita hoidetaan ensisijaisesti melatoniin avulla. Melatoniini eli pimeähormoni voi parantaa yöunen laatua ja nopeuttaa sopeutumista uuteen rytmiin eteenkin itään päin matkustettaessa. Melatoniinista on olemassa lyhytvaikutteisia ja hitaasti imeytyviä valmisteita. Hitaasti imeytyvää melatoniinia tulisi ottaa noin 20.30-21.30 ja nopeavaikutteisia valmisteita 22.00-23.00, jos on menossa nukkumaan keskiyöllä.

Itään päin lennettäessä ensimmäinen kapseli tulisi ottaa jo lennon alussa iltapäivällä tai illalla kello 17–20, kun kohdemaassa on jo yö. Lentokoneessa tulisi välttää varsinaisia unilääkkeitä. Lyhytvaikutteisista, reseptillä saatavista unilääkkeistä voi tarvittaessa olla apua erityisesti itään suuntautuneiden lentojen jälkeen.

Lähteet:

Terveyskirjasto

Mayo Clinic

Lue lisää:

Unettomuus

Yleistä liikunnan eri muodoista

Koira saa ihmiset liikkumaan säännöllisesti

Auttaako melatoniini univaivoihin?

Julkaistu: 21.10.2017