Terve.fi

Varo veritulppaa lentokoneessa

Varo veritulppaa lentokoneessa
Jalkojen turpoaminen on harmillisen tuttu juttu monille pitkiä matkoja lentäville. Turpoamista vaarallisempi oire on tromboosi eli veritulppa, joka saattaa syntyä liikkumattomuuden seurauksena etenkin mannertenvälisillä lennoilla.

Esimerkiksi Sydneyn lentokentälle laskeutuu vuosittain jopa 400 ihmistä, jotka ovat saaneet lennon aikana ns. economic class -syndrooman eli alaraajojen veritulpan.

– Jos syvä verisuonitukos liikkuu sydämen tai keuhkoihin, voi välittömänä seurauksena olla kuolema, kertoi australialainen kirurgi, professori [b]Reginald Lord [/b]sydneylaisesta St Vincent -sairaalasta uutistoimisto Reutersille.

Professori Lord on jo vuosia suostutellut lentoyhtiöitä tutkimaan verisuonitukoksia aiheuttavia olosuhteita lentokoneissa. Tiedessahan esimerkiksi on, että matkustajien veren happipitoisuus laskee koneessa jonkin verran.

Huolimatta siitä, että hollantilaistutkijat ovat poissulkeneet veritulpan ja lentomatkailun yhteyden, jotkut lentoyhtiöt ovat alkaneet esittää lentojen aikana erityisiä jumppavideoita ja ohjelehtisiä tulppien ehkäisemiseksi. Valtimotukoksen riskiähän pienentää pikku jaloittelu. Riskialttiiden henkilöiden kannattaa vetää jalkaansa myös tarkoitukseen suunnitellut tukisukat ja ottaa hyytymiä ehkäisevä aspiriini ennen lentoa.

Julkaistu: 28.6.2006
Kommentoi »