Terve.fi

Varo veritulppaa lentokoneessa: katso vinkit veritulpan ehkäisemiseen lennolla

Varo veritulppaa lentokoneessa: katso vinkit veritulpan ehkäisemiseen lennolla
Pitkiä matkoja lentäviä uhkaa veritulppa. Lue tästä, miten voit itse toimia veritulppaa ehkäisevästi.
Julkaistu 28.10.2021

Jalkojen turpoaminen on harmillisen tuttu juttu monille pitkiä matkoja lentäville. Turpoamista vaarallisempi oire on tromboosi eli veritulppa, joka saattaa syntyä liikkumattomuuden seurauksena etenkin mannertenvälisillä lennoilla.

Matkailija voi omilla toimillaan ehkäistä syvän laskimotukoksen eli veritulpan ­syntyä. Lue tästä vinkit:

Pue lentosukat

Käytä lentosukkia yli kuuden tunnin lennoilla. Niiden tulee olla napakat, mutta yläreuna ei saa puristaa pohjetta. Jos ne painavat liiaksi, veri ei kierrä. Omien mittojen mukaan terveysliikkeessä valmistetut sukat ovat usein parhaat, mutta myös kalleimmat.

Kokeilemalla saatat löytää istuvat sukat myös marketista tai apteekista. Lentosukkien teho perustuu siihen, että puristamalla jalkoja ne ajavat verta varpaista sydämeen päin.

Juo vettä

Juo riittävästi vettä lentomatkoilla eli 1 desilitra tunnissa. Muuten elimistö kuivuu. Yhdistettynä ­istumiseen se riittää aiheuttamaan veritulpan.

Vaaraa lisää matkakohteessa sairastettu mahatauti. Silloin elimistö on jo lennolle lähtiessä kuivunut. Myös oleilu helteisessä ilmanalassa kuivattaa. Siksi on tärkeää huolehtia juomisesta koko matkan ajan.

Vältä alkoholia lennolla, sillä sekin kuivattaa elimistöä ja lisää nestevajauksen vaaraa. Vältä myös unilääkkeitä.

Pukeudu väljästi

Suosi matkatessa vähemmän kireää vaatetusta, koska veri ei kierrä kunnolla, jos vaatteet puristavat.

Ota lääkettä tarvittaessa

Kysy lääkäriltä verenohennuslääkityksestä, jos olet sairastanut veritulpan ja edessä on pitkä lento. Tutkimusten mukaan aspiriinista ei ole varsinaista hyötyä.

Asiantuntijat: Anestesiologian ja tehohoidon ­erikoislääkäri Mirka Sivula, HUSin Hyytymishäiriöyksikkö ja ylilääkäri, rokotetutkija Hanna Nohynek, THL.

Kommentoi »