Lämpö lisää tauteja

Lämpö lisää tauteja
Ilmaston lämmetessä monet taudit uhkaavat levitä ja lisääntyä Suomessakin.
Julkaistu 5.4.2019

Punkkitaudit lisääntyvät

Lämpimämpi ilmasto auttaa punkkeja selviämään hengissä talven yli. Siksi niiden kanta on kasvanut ja levinnyt pohjoisemmaksi. Punkkeja tavataan jo eteläisintä Lappia myöten.

Eikä tämä kehitys pysähdy. Määrä lisääntyy entisestään.

Riski sairastua punkkien levittämään borrelioosiin ja puutiaisaivokuumeeseen on jo kasvanut. Vielä 1990-luvulla puutiaisaivokuume oli lähinnä Ahvenanmaan ja Turun saariston vitsaus, nyt tautia todetaan monilla muillakin alueilla. Yhä useampi tarvitsee tulevaisuudessa rokotteen sitä vastaan.

Myyräekinokokki saattaa levitä Suomeen

Se on heisimato, jota ketut ja supikoirat välittävät Virossa ja Keski-Euroopassa. Sen esiintymisalue on laajentunut. Ketut pärjäävät paremmin, kun talvet leudontuvat.

Myyräekinokokki aiheuttaa vakavaa maksatautia. Ihminen voi sairastua, jos hän altistuu ekinokokin munille esimerkiksi saastuneen veden tai maaperän kautta. On siis teoriassa mahdollista, että ketun ulosteen saastuttamat metsämarjat päätyvät jonain päivänä ruokapöytään. Pidetään kuitenkin epätodennäköisenä, että tartunnan saisi marjoista.

Myyräekinokokki voi levitä Suomeen myös koirien mukana. Se saattaa tarttua ihmiseen koiran ulosteesta. Siksi on tärkeää madottaa ulkomailta Suomeen tulevat koirat.

Sinilevä ja vibriobakteeri kukoistavat vesissä

Sinilevä yleistyy, kun ilmastosta tulee sateisempi. Sade huuhtoo ravinteita pelloilta vesistöihin ja tekee vedestä paremman kasvualustan sinilevälle. Lämpö lisää kukintoja.

Yleisimpiä sinileväaltistuksen oireita ovat vatsavaivat eli pahoinvointi, mahakipu, ripuli ja oksentelu. Lisäksi voi esiintyä ihottumaa ja huulten kirvelyä sekä flunssaoireita.

Muutkin bakteerikannat tykkäävät, kun vedet lämpenevät. Vibriobakteerien määrä Itämeressä on jo lisääntynyt. Se voi aiheuttaa vakavaksikin äityvää vatsatautia ja haavatulehduksia. Bakteeri voi päästä elimistöön uimavedestä suun tai rikkinäisen ihon kautta.

Trooppiset taudit vaanivat matkailijoita

Arvioidaan, että hyttysten tartuttamien tautien, kuten denguekuumeen, chikungunyan ja zikavirusinfektion, riski yleistyy Etelä-Euroopassa.

Syy on paitsi ilmaston lämpeneminen myös se, että ihmiset liikkuvat enemmän ja hyttyset leviävät.

Välimeren alueella denguekuume ja chikungunya ovat jo levinneet paikallisesti. Myös lintujen ja hyttysten välillä kiertävää Länsi-Niilin virusta on tarttunut ennätysmäärä ihmisiin.

Ilmaston lämpeneminen levittää myös malariaa uusille alueille. Tauti ei kuitenkaan pääse riehaantumaan meillä nyky-Suomessa, koska tapaukset tunnistetaan hyvin.

Myyräkuumeesta voi tulla harvinaisempi

Tauti voi vähentyä etenkin Etelä-Suomessa, koska leudommat talvet harventavat vuosia, jolloin myyriä on todella paljon.

Asiantuntija: zoonoosivirologian professori, LT Olli Vapalahti/Helsingin yliopisto

Kommentoi »