Terve.fi

HS: Vain joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti

HS: Vain joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti

Vain joka kolmas suomalainen on hankkinut eurooppalaisen sairaanhoitokortin, vaikka se takaa hoitoon pääsyn hätätilanteissa EU- ja ETA-maissa. Matkavakuutusten suosio sen sijaan on suurempi.
Teksti Oona Häikiö
Mainos

Vain kolmasosa suomalaista on hankkinut eurooppalaisen sairaanhoitokortin, vaikka se takaa tarvittaessa välttämättömän sairaanhoidon EU- ja ETA-maassa sekä Sveitsissä, uutisoi Helsingin sanomat.

Suuri osa suomalaisista ei ole tilannut Kelalta eurooppalaista sairaanhoitokorttia, vaikka kortti on ilmainen ja sillä saa välttämättömän hoidon EU- ja ETA-maissa samaan hintaan kuin maassa vakituisesti asuvat ihmiset.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa sairaanhoitoa, jos sairastuu äkillisesti tai joutuu tapaturmaan esimerkiksi lomamatkalla tai ulkomailla opiskellessasi.

Kortilla saa myös pitkäaikaissairauteen, raskauteen tai synnytykseen tarvittavaa hoitoa. Kortin voi tilata verkosta Kelan asiointipalvelusta verkkopankkitunnuksilla tai puhelimitse. Kortti on voimassa kaksi vuotta kerrallaan ja se uusitaan automaattisesti niin kauan kuin kuulut Suomen sairausvakuutuksen piiriin.

Matkavakuutukset useimmilla kunnossa

Vaikka sairaanhoitokorttia ei olisikaan, matkavakuutuksen ottaa suuri osa suomalaisista, kerrotaan HS:n uutisessa. Jopa puolella suomalaisista on voimassa oleva matkavakuutus ja 90 prosenttia aikoo hankkia vakuutuksen ennen matkalle lähtöä, selviää Finanssialan keskusliiton vuosittaisesta tutkimuksesta. Kela suosittelee sekä sairaanhoitokortin että vakuutuksen hankintaa ennen matkalle lähtöä.

— Vaikka olisi yksityinen matkavakuutus, saa korvaukset haettua usein vasta jälkeenpäin. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla hoitoa hakiessa tai siellä ollessa väliaikaisia kustannuksia ei tarvitse miettiä, Kelan lakimies Arja Paijo muistuttaa Helsingin sanomien haastattelussa.

Esimerkiksi ambulanssikuljetus tai muut kalliit toimenpiteet voivat tuoda yllättäviä kuluja jopa tuhansia euroja, jolloin vakuutus maksaa itsensä nopeasti takaisin, jos jotain sattuu matkan aikana. Erityisen kalliita hoitomaksut ovat kaukokohteissa, kuten esimerkiksi suomalaisten suosimassa Thaimaassa, missä eurooppalainen sairaanhoitokortti ei auta hoitoon pääsyssä tai kustannuksissa.

Moni myös luulee, että Suomen valtio kustantaa tarvittaessa kotiinkuljetuksen, jos lomamatkalla tapahtuu jotain, mikä vaatii kotiin paluuta suunniteltua aiemmin. Näin ei kuitenkaan ole, joten Kelan lisäksi myös ulkoministeriö suosittelee sekä sairaanhoitokortin että kattavan matkavakuutuksen hankkimista, selviää Helsingin sanomien uutisesta.

Lähde: HS: Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

Julkaistu: 25.7.2017