Terve.fi

Lääkäri ei voi antaa lupaa lentomatkustamiseen, sanoo asiantuntija

Lääkäri ei voi antaa lupaa lentomatkustamiseen, sanoo asiantuntija

Lääkäriltä ei kannata pyytää "lentomatkustuslupaa". Vastuun matkalle lähtemisestä kantaa aina potilas itse. Tiesitkö nämä asiat matkailun riskeistä?
Mainos

Lääkäriltä ei kannata pyytää lupaa lähteä lennolle. Vastuun matkalle lähtemisestä kantaa aina potilas itse.

Lääkärin ei pidä antaa potilaalleen ”lentomatkustuslupaa”, sanoo vastaava lääkäri Ari Kinnunen EMA Finland Oy:stä. Kroonisesti sairaalle potilaalle tai potilaalle, jonka tutkimukset ovat kesken, täytyy kertoa suoraan, että hän ottaa riskin ja kantaa vastuun päätöksestään itse, jos lähtee matkalle.

Kinnusen perustama EMA Finland hoitaa esimerkiksi matkustajan lääkäripalveluita ja potilassiirtoja sekä tekee lääketieteellisiä selvityksiä lentoyhtiöiden käyttöön. Toimeksiantajina on esimerkiksi vakuutusyhtiöitä ja sairaaloita.

Potilaalla voi olla liian auvoisia luuloja

Potilaalla voi olla vääriä kuvitelmia siitä, että lääkäri voisi antaa hänelle matkustusluvan, joka jotenkin sitoisi lentoyhtiötä ja vakuutusyhtiötä. Tällaista lääkäri ei kuitenkaan pysty antamaan.

Henkilö, joka matkaan lähtiessään ei ole täysin terve, ottaa paitsi lääketieteellisiä myös taloudellisia riskejä, painottaa Kinnunen.

Jos sairauden tutkimukset tai hoito ovat kesken ennen matkaa, kannattaa matka perua, hän sanoo suoraan.

Ajatellaanpa ihmistä, joka on tuntenut rintakipua lumitöitä tehdessään kotona, mennyt lääkärille ja odottaa nyt aikaa jatkotutkimuksiin. Jos hän nyt lähtee matkalle, hän ottaa ison riskin. Jos potilas lentää Thaimaahan ja joutuu siellä sairaalaan rintakivun takia, ei vakuutus korvaa mitään, kuvaa Kinnunen.

Matkavakuutuksissa on rajoitettu kroonisesti sairaan hoitokuluja

Jos olemassa oleva sairaus pahenee odottamatta matkan aikana, saa vakuutuksesta vain rajoitettua korvausta. Kroonisesti sairaan hoitokuluja on rajoitettu kaikissa matkustajavakuutuksissa.

Jos matkustajalla on krooninen sairaus, joka ennen matkaa on hyvässä hoitotasapainossa, mutta sitten matkan aikana odottamatta pahenee, vakuutus korvaa sairauden edellyttämää välttämätöntä hoitoa enintään 7–14 vuorokautta – ja tämän jälkeen ei mitään, valottaa Kinnunen.

Jos reissaaja tarvitsee sairauden vuoksi paluumatkaan erityisjärjestelyjä, esimerkiksi saattajan tai lisäpaikan, hän joutuu itse maksamaan kaikki erityiskustannukset.

Jos tarvitaan järeämpiä keinoja, voi matka käydä todella kalliiksi. Yksi ambulanssilento voi maksaa Kinnusen mukaan 100 000 euroa.

Ei erityiskohtelua lennolla ilman lisämaksua

Kroonisesti sairas ei myöskään saa ilman lisämaksua lentoyhtiöltä erityiskohtelua.

Jos arvioidaan, että lennon aikana tarvitaan erityistoimia, esimerkiksi lisähappea, pitää lentoyhtiölle toimittaa ennalta selonteko matkustajan terveydentilasta. Potilaan täytyy käydä ajoissa lääkärin vastaanotolla ja täyttää yhdessä lääkärin kanssa lentoyhtiön haluama selvitys.

– Lentoyhtiö ei anna mitään ilmaiseksi. Ja lopulta lentoyhtiön asiantuntijalääkäri ratkaisee sen, otetaanko potilasta mukaan lennolle ollenkaan.

Turistikohteissa saatetaan ylihoitaa

Kinnunen muistuttaa, että pitää ottaa huomioon myös se, millaista hoitoa matkakohteessa pystytään tarvittaessa antamaan. Esimerkiksi turistikohteiden yksityissairaaloissa on hänen mukaansa tavallista, että hoidetaan enemmän, kuin olisi järkevää.

Tosiasiat tunnustettava: lepolomakin voi aiheuttaa rasitusta

Toki potilas usein tahtoo tosissaan lähteä matkalle. Hän kaipaa ehkä mielenvirkistystä, lämpöä ja valoa.

Matkustaminen aiheuttaa kuitenkin aina ylimääräistä rasitusta, huomauttaa Kinnunen. Tosiasiat pitää tunnustaa. Ei perillä lomakohteessakaan ole aina vain lepoa. Voi olla retkillä reissaamista, ja alkoholiakin saattaa kulua enemmän kuin kotona.

Tämä kaikki voi olla liikaa kroonisesti sairaalle, joka ennen matkaa oli oireeton.

Mikä tahansa sairaus voi puhjeta matkan aikana eikä korkeatasoinen hoito ole itsestäänselvyys, vaikka vakuutukset olisivatkin kunnossa. Onnettomuuksia sattuu myös ulkomailla.

Toki täytyy uskaltaa elää, mutta riskit on silti hyvä tiedostaa ennalta, ajattelee Kinnunen. Vakuutusehtoihin ei vaikuta se, että vahinkoja ei ole koskaan aikaisemmin sattunut.

Lähteet:

Ari Kinnusen puheenvuoro Lääkäripäivien toimittajaseminaarissa 13.1.2016

Lääkäripäivien tiedote 13.1.2016

Lue myös:

Turistiripulin ennaltaehkäisy ja hoito

Perheen kanssa matkalla – seitsemän todennäköistä haastetta

Julkaistu: 19.1.2016