Terve.fi

Nauti matkasta – älä riskeistä

Nauti matkasta – älä riskeistä
Viimeiset lomapäivät ovat käsillä ennen koululaisten ja opiskelijoiden paluuta arkeen. Akkuja kannattaa ladata vaikka lähtemällä matkalla.
Julkaistu: 27.7.2017

Viimeiset lomapäivät ovat käsillä ennen koululaisten ja opiskelijoiden paluuta arkeen. Akkuja kannattaa ladata vaikka lähtemällä matkalla. Heittäydy nauttimaan elämästä, mutta älä silti ota turhia riskejä. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman hepatiittipäivänä 28.7., että B-hepatiitti ei ole mukava muisto elämäsi matkasta.

Maailmassa on noin 250 miljoonaa ihmistä, joilla on B-hepatiitti. Suomessa tartunta on silti harvinainen: viime vuonna tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 340 kroonista B-hepatiittitapausta vuodessa. Tarttuvaa tautia on kuitenkin enemmän jo Itä-Euroopan maissa ja Välimeren alueella. Tartuntaa vastaan voi suojautua rokotteella ja omilla valinnoilla.

– Vaikka tartuntojen määrä on Suomessa vähäinen, rokote kannattaa ottaa, varsinkin kun suuntaa matkoille. Ennen matkaa kannata myös kerrata, miten B-hepatiitti tarttuu, kehottaa Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Suomalaisten yleisin tartuntatapa on suojaamaton seksi. B-hepatiitti tarttuu verikontaktissa. Tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta likaisesta neulasta. B-hepatiitin voi saada myös lävistyksessä tai tatuoinnissa, jos käytettäviä välineitä ei ole steriloitu kunnolla. Myös matkalla pedikyyriä tai manikyyriä ottaessa kannattaa paikasta riippuen katsoa, miltä toiminta vaikuttaa. Tartunnan voi saada myös sairaalahoidossa maissa, joissa hygienian tasossa on puutteita, eikä verituotteille tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa. Alueilla, missä hepatiitti B on yleistä, se tarttuu usein äidistä lapseen synnytyksessä.

Suomessa B-hepatiittirokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta tietyt riskiryhmät voivat saada sen. Matkailijan on huolehdittava itse tarvitsemistaan rokotuksista.

B-hepatiitti tarttuu huonosti arjessa

– Sairastuneen kanssa voi käydä huoletta kahvilla. Se ei tartu ruokailuvälineiden, lelujen ja saniteettitilojen kautta, mutta hammasharja ja partakone on syytä pitää henkilökohtaisina, Inomaa muistuttaa.

B-hepatiitin itämisaika on kolme kuukautta. Sen oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi tai ihon ja silmien keltaisuus. Suurin osa tartunnan saaneista paranee itsestään eikä se vaadi hoitoa. Pieni osa aikuisena B-hepatiitin saaneista jää kuitenkin viruksen kantajiksi, mikä voi johtaa 20–30 vuoden kuluessa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. Lapsena tartunnan saaneista suurimmalle osalle kehittyy krooninen B-hepatiitti.

Lääkityksellä voidaan ainakin vähentää viruksen määrää veressä, mutta hoito kestää yleensä vuosia ja voi olla jopa elinikäinen. Ennaltaehkäisy on B-hepatiitin parasta hoitoa.

Vältä B-hepatiitti

  • Suojaudu sukupuoliyhteydessä.
  • Älä ota tatuointia tai lävistystä, jos et ole varma välineiden puhtaudesta.
  • Muista, että tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta.
  • Ota rokote varsinkin jos matkustat paljon.
  • Jos epäilet tartuntaa, käy testissä, jotta et tartuta läheisiäsi.
Kommentoi »