Terve.fi

Lentokoneen likaisin paikka sijaitsee hyvin lähellä kasvojasi

Lentokoneen likaisin paikka sijaitsee hyvin lähellä kasvojasi

Lentokoneessa on muutama paikka, joihin kerääntyy bakteereja enemmän kuin muualle.
Mainos

Uuden tutkimuksen mukaan lentokoneessa sijaitsevat bakteerit löytyvät useimmiten pinnoilta, joita kosketellaan lennon aikana eniten, uutisoi NBC News.

Matka-aikoja etäisyyksiä laskeva Travelmath.com lähetti mikrobiologeja neljään eri lentokoneeseen tutkimaan, mitkä paikat koneessa ovat kaikkein bakteerisimmat.

Jatkuvaan siivoukseen ei aikaa

Kaikista likaisimmaksi paikaksi lentokoneessa osoittautui  istuimen edessä oleva taitettava pöytätaso, joita matkustajat käyttävät yleensä syömiseen, mutta myös esimerkiksi vauvan vaipan vaihtamiseen. Pöytätason jälkeen pöpöisimpiä paikkoja olivat pään yläpuolella sijaitseva ilmastointiaukko, wc-pöntön huuhtelunappi sekä turvavyön solki.

Tutkijoiden mukaan lentohenkilökunnalla on nykyään entistä kiireempi saada edelliset matkustajat pian ulos ja uudet sisään, joten pöytätasot pyyhitään usein vasta päivän lopussa.

Käsidesi mukaan

Asiantuntijoiden mukaan syytä paniikkiin ei kuitenkaan ole, sillä lentokentät ja -koneet eivät ole sen likaisempia kuin muutkaan julkiset paikat. Siellä vain sattuu liikkumaan tavallista enemmän ihmisiä. Lentokenttiä ja -koneita kyllä siivotaan, mutta on käytännössä mahdotonta välttää joutumasta kosketuksiin bakteereiden kanssa näissä paikoissa. Se ei kuitenkaan ole syy lopettaa matkustamista.

Erilaiset tartunnat voi välttää huolehtimalla hygieniastaan. Pese siis kädet ja vältä koskettelemasta kasvojasi, jos joudut koskemaan likaisiin paikkoihin. Pidä mukanasi käsidesiä ja avaa wc:n ovi käsipyyhkeellä. Lentokoneessa pöytätaso ja turvavyön solki kannattaa puhdistaa käsidesillä.

– Kanssamatkustajien oudoksuvia ilmeitä ei tarvitse hävetä. Tärkeintä on yrittää välttää tartuntoja ja pysyä terveenä, asiantuntijat sanovat.

Lähde: NBC

Julkaistu: 20.9.2015