Terve.fi

Zikavirus lisääntyy eturauhasessa

Zikavirus lisääntyy eturauhasessa

Zikavirus voi lisääntyä ihmisen eturauhassoluissa, mikä saattaa selittää sen, miksi se tarttuu sukupuoliteitse. Lue lisää.
Mainos

Zikavirus voi lisääntyä ihmisen eturauhassoluissa, mikä saattaa selittää sen, miksi se tarttuu sukupuoliteitse. Viruksen RNA:ta on myös havaittu miesten virtsa- ja spermanäytteissä.

Teksasissa Baylor College of Medicinessä tartutettiin kolmea eri zikaviruskantaa ihmisen eturauhasen mesenkymaalisiin kantasoluihin ja epiteelisoluihin, minkä jälkeen tutkijat etsivät niistä viruksen RNA:ta, proteiineja ja eläviä viruksia.

Kaikki kolme viruskantaa tartuttivat molemmat solutyypit. Soluissa havaittiin virusinfektion aiheuttamia muutoksia, ja virus lisääntyi ainakin kantasoluissa. Ihmisen eturauhasen soluissa havaittiin olevan kiinnityskohtia flaviviruksille. Zika- ja denguevirukset voivat käyttää näitä samoja kiinnittymiskohtia, joskaan denguevirukset eivät voi lisääntyä niissä.

– Löydöksemme osoittavat, että genitaaleissa esiintyvän zikainfektioiden hoitaminen on välttämätöntä viruksen leviämisen estämiseksi. Emme myöskään vielä tiedä, kuinka nämä infektiot vaikuttavat koko taudinkuvaan. Sukupuoliteitse leviämällä zika voi levitä paljon laajemmalle kuin missä se leviää hyttysten välityksellä. Sillä on siis erittäin merkittävä rooli koko taudin hallinnassa, tutkijat kertovat.

Lähde: The Journal of Infectious Diseases 11.9.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

WHO: Zika on levinnyt Intiaan

Zikavirus: 5 asiaa zikaviruksesta

Zikavirus näkyy siemennesteessä luultua lyhemmän ajan

Julkaistu: 22.9.2017