Terveys

Mitä varata kesämökin lääkekaappiin?

Kesämökillä on hyvä olla kattava lääkekaappi, sillä lähin apteekki saattaa olla kaukana ja viikonloppuaikaan suljettuna.

Teksti Saara Ruokonen
12.2.2020 Terve.fi

Talven yli lääkkeitä ei kannata kesämökillä säilyttää, sillä ne menevät herkästi pilalle suurista lämpötilavaihteluista ja kosteudesta johtuen. Mökkeilykauden alkaessa kannattaa siis tehdä inventaario lääkekaappiin ja viedä mahdollisesti vanhentuneet tai pilaantuneet lääkkeet apteekkiin hävitettäviksi. Jos oma kesämökki on myös talviasuttava ja siellä käydään tiheästi ympäri vuoden, voi lääkekaappia huoltaa samoin kuin kodin lääkekaappia.

Kaikilla haja-asutusalueilla ei aina ole lähistöllä apteekkia, mutta mahdollinen apteekin palvelupiste saattaa löytyä esimerkiksi kylän ruokakaupasta. Lisätietoa apteekkien palvelupisteistä löytyy Fimean sivuilta.

Tässä ideoita lääkekaappiin kesämökille:

Särky ja flunssa

  • Särky- ja kuumelääkettä (lapsille ja aikuisille omat)
  • Nenäsumute tukkoiselle nenälle
  • Yskänlääke
  • Kuumemittari

Apteekin itsehoitohyllyssä kipu- ja kuumelääkkeitä on useita erilaisia: eri vaikuttavilla aineilla ja erilaisina muotoina kuten nestemäisinä, tabletteina ja suussa sulavina rakeina. Pienimmille löytyy myös peräpuikkoja, joskin niistä lääke imeytyy hitaammin ja vaikutus jää suun kautta otettavia valmisteita vähäisemmäksi.

Sopivan lääkeaineen valintaan vaikuttavat esimerkiksi raskaus, verenohennuslääkitys tai astma. Jos veressä on alkoholia, ei tulisi käyttää parasetamolia, sillä molempien aineenvaihdunta tapahtuu maksassa. Krapulaan suositellaankin käytettäväksi ennemmin ibuprofeenia.

Nenäsumutteen ja yskänlääkkeen voi ostaa kaappiin flunssan varalle. Kuumemittari on hyvä olla, jotta kuumeisen potilaan tilaa pystytään seuraamaan tarkemmin. Jos kuumetta on yli 38 astetta, on kuumelääkettä syytä jo käyttää varsinkin lapsilla.

Särkylääkkeen käyttöön ei ole estettä lievemmässäkään kuumeessa eikä se hidasta paranemista. Kuumeen hoidossa kannattaa muistaa myös riittävä nesteytys ja energian saanti ravinnosta.

Vatsa

  • Ripulilääke, neste- ja suolatasapainoa ylläpitävät juomajauheet
  • Ummetuslääke
  • Närästyslääke
  • Matkapahoinvointilääkkeet automatkalle/veneilyyn

Perinteisten vatsavaivojen eli ripulin, ummetuksen ja närästyksen hoitoon on hyvä olla lääkekaapissa nopeat avut saatavilla. Ripulia hoidetaan useimmiten loperamidia sisältävällä lääkevalmisteella. Tärkeää on myös huolehtia riittävästä nesteytyksestä ja energiansaannista syömällä helposti sulavia ruokia kuten keittoja.

Ummetuslääkkeitä löytyy niin kapseleina, tippoina, jauheina kuin peräruiskeinakin. Vaikutustavat ja -kohdat voivat olla erilaisia valmisteesta riippuen.

Akuuttiin närästykseen auttavat antasideiksi kutsutut lääkkeet, jotka neutraloivat mahahappoja. Tyhjässä mahassa antasidien vaikutus kestää noin puoli tuntia ja ruokailun yhteydessä otettuna niiden vaikutus kestää noin kaksi tuntia. Pidempiaikaiseen närästykseen löytyy omat valmisteensa, joita otetaan yleensä kerran päivässä.

Matkapahoinvointilääkkeet ovat kolmiolääkkeitä, eikä niiden vaikutuksen alaisena saa siis esimerkiksi ajaa autoa. Matkapahoinvointilääkkeitä myydään ilman lääkärin määräystä vain aikuisille ja yli 12-vuotiaille. Apteekista löytyy myös matkapahoinvointia vähentäviä rannekkeita, jotka ovat lääkkeettömiä. Niiden toiminta perustuu akupainantaan.

Myrkytykset

  • Lääkehiili myrkytysten varalle

Lääkehiili pystyy sitomaan monia haitallisia aineita ja estää näin niiden imeytymisen mahalaukusta. Lääkehiili tulisi antaa mahdollisimman pian tapaturman satuttua, mieluiten 30 minuutin sisällä. Ehdotonta takarajaa lääkkeenannolle ei kuitenkaan ole. Lääkehiiltä on oltava suuri ylimäärä verrattuna sidottavaan aineeseen, jotta sen vaikutus on riittävän tehokas. Esimerkiksi aikuisen tarvitsee ottaa myrkytystilanteessa joko 4 purkkia hiilitabletteja tai 1 pullo lääkehiilirakeita veteen sekoitettuna.

Aikuisen annos on siis aina 50 grammaa (= 200 tablettia tai yksi pullo) ja lasten annostus lasketaan kilojen mukaan. Pieni 10-kiloinen lapsikin tarvitsee 40 hiilitablettia, jotta annos olisi tehokas. Hiilirakeet, jotka sekoitetaan veteen, ovat niin aikuisille kuin lapsillekin helpommin annosteltavissa. Lasten kohdalla pullon rakeista käytetään vain osa. Hiiliraevesiseos voidaan sekoittaa johonkin hyvän makuiseen, kuten limsaan tai jäätelöön.

Kaikissa tilanteissa lääkehiiltä ei voida kuitenkaan antaa. Syövyttäviä aineita tai petrolituotteita lääkehiili ei pysty sitomaan, ja se saattaa näissä tapauksissa vain pahentaa myrkytysoireita. Lääkehiiltä on turha antaa myös, jos myrkytyksen on aiheuttanut alkoholi, syanidi, fluoridi tai metallit kuten rauta tai litium, sillä lääkehiili ei pysty niitä sitomaan.

Tajuttomalle tai muuten tokkuraiselle henkilölle ei saa antaa lääkehiiltä, sillä hän voi vahingossa hengittää sitä keuhkoihinsa ja tukehtua.

Epävarmoissa tilanteissa lisätietoa saa Myrkytystietokeskuksesta, joka on avoinna vuorokauden ympäri joka päivä. Hätätilanteessa on soitettava hätänumeroon 112.

Lue myös: Joko sinulla on 112 Suomi -sovellus? Auttaa hätätilanteessa

Allergia, puremat ja pistokset

  • Antihistamiinia allergiseen reaktioon
  • Kyypakkaus käärmeenpureman tai ampiaisen piston varalle
  • Hydrokortisonivoidetta ihoärsytyksiin, kuten hyönteistenpuremiin
  • Puuduttavaa ainetta sisältävä puikko hyönteistenpuremien kutinaan
  • Hyttysmyrkky/Punkkimyrkky
  • Punkkipihdit
  • Lemmikille punkkipanta/valeluliuos

Muita allergialääkkeitä, kuten silmätippoja, kannattaa myös sisällyttää lääkekaappiin, jos perheessä on siitepölyallergikkoja, jotka tarvitsevat täsmälääkitystä.

Jos saa kyyn pureman, on aina hakeuduttava hoitoon, vaikka myrkytysoireita ei suoraan ilmenisikään. Kyypakkauksen kortisonitabletit voi ottaa paketin annosohjeen mukaan. Lemmikeille tai erityisesti koirille niitä ei tulisi antaa ollenkaan, ellei eläinlääkäri ohjeista toisin. Eläinlääkäriin on otettava heti yhteys ja vietävä lemmikki vastaanotolle tarkistettavaksi ja hoidettavaksi. Purtu henkilö tai lemmikki tulisi pitää levossa, jotta myrkky ei pääse leviämään.

Lue lisää: Erikoislääkäri: Kyypakkaus ei riitä pureman hoitoon

Ihminen voi suojautua punkeilta ja hyttysiltä peittävällä vaatetuksella ja karkotteilla. Lemmikille voi hankkia punkkipannan tai valeluliuoksen punkkien häätöön. Jos lemmikki viihtyy paljon uimassa, voi pannan tai valeluliuoksen teho laskea tavallista vaikutusaikaa nopeammin. Apteekissa tai eläinlääkärin kanssa voi keskustella eri valmistevaihtoehdoista.

Haavanhoito ja hygienia

  • Haavanpuhdistusaine
  • Sidetarpeet (sideharso, kompressiosidos, haavatyynyt)
  • Laastarit sekä rakkolaastarit
  • Käsidesi

Aurinko

  • Aurinkovoide ja UV-suojattu huulivoide
  • After sun -voide tai helposti levittyvä perusvoide
  • Dekspantenolia sisältävä voide
  • Hydrokortisonivoide
  • Aloe vera

Mökillä tulee usein oltua paljon ulkona ja uimassa, jolloin auringolta suojautuminen on tärkeä muistaa. Aurinkovoidetta on hyvä lisätä tasaisin aikavälein ja erityisesti aina uimisen jälkeen. Nimestään huolimatta myös vedenkestävää aurinkosuojaa tulee lisätä uudelleen, kun noustaan ylös vedestä. Pää kannattaa suojata hatulla tai huivilla. Silmät saavat parhaimman suojan aurinkolaseista.

Auringossa olon jälkeen after sun -voide rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa. Palaneelle iholle voi laittaa ohuen kerroksen hydrokortisonivoidetta tai rauhoittavaa aloe veraa. Dekspantenolia sisältävät voiteet auttavat ihoa uudistumaan. Palaneet kohdat tulee aina suojata hyvin auringolta, sillä ne palavat helposti uudelleen.

Palaminen ei, vastoin yleistä harhaluuloa, karaise ihoa vaan pikemminkin herkistää sitä lisää. Ruskettuminen suojaa ihoa korkeintaan 4 suojakertoimen verran. Mitä useamman kerran palaa auringossa tai mitä enemmän UV-säteilyä elämässään saa, sitä todennäköisempää on sairastua myöhemmin ihosyöpään. UV-säteilyn vaikutukset jäävät ihoon muistiin koko eliniän ajalta. Aurinkosuojassa on tärkeää olla sekä UV-A- että UV-B-suoja, sillä molemmat säteilylajit aiheuttavat ihosyöpää. UV-A-säteily tiedettävästi myös vanhentaa ihoa.

Lähteet: Fimea, Terveyskirjasto, Myrkytystietokeskus, Evidensia, Ilmatieteen laitos

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi