Terve.fi

Mitä rokotuksia matkalle?

Mitä rokotuksia matkalle?
Matka suunnitelmissa? Ovatko rokotukset kunnossa? Mitä rokotuksia matkalle kannattaa ottaa?
Julkaistu 4.11.2019

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat perusrokotukset

 • Tetanus-difteria eli jäykkäkouristus-kurkkumätä.
 • MPR eli tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko. Herkästi tarttuvaa tuhkarokkoa esiintyy myös Euroopan maissa, kuten Italiassa ja Romaniassa. Sairastetun tuhkarokon antama suoja on elinikäinen.
 • Polio. Tautia esiintyy enää vain Afrikassa ja Aasiassa riskimaissa, joihin matkustaville suositellaan tehosterokotuksia. Saudi-Arabiaan matkustavilta saatetaan vaatia rokotustodistus.
 • Influenssa. Tropiikissa tauti on ympärivuotinen. Rokotus on maksuton lapsille, ikääntyneille ja riskiryhmille.

Matkarokotukset kohteen mukaan

Ruoan ja juoman kautta tarttuvat taudit

 • Hepatiitti A. Taudin voi saada Aasiassa, Afrikassa, Väli- ja Etelä-Amerikassa sekä Itä-Euroopassa. A-hepatiitti­rokotetta annetaan kaksi annosta, joista ensimmäinen tulisi antaa vähintään kaksi viikkoa ennen matkaa. Taudin pitkän itämisajan takia rokote voidaan kuitenkin antaa vielä juuri ennen reissuun lähtöä, jos lähtö tulee äkillisesti. Voidaan korvata Twinrix-yhdistelmärokotteella, joka suojaa myös hepatiitti B:tä vastaan.
 • Lavantauti. Taudin voi saada Aasiassa, Afrikassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikan maissa. Rokotusta kannattaa harkita, jos suunnittelee pitkää matkaa lavantautialueelle tavanomaisten turistialueiden ulkopuolelle. Rokote otetaan suun kautta. Elokuussa 2018 apteekkimyyntiin tuli myös hepatiitti A- ja lavantautiyhdistelmärokote ViATIM.
 • Kolera. Tautia esiintyy eniten Afrikassa, mutta myös Aasias­sa, etenkin Intiassa ja Indo­ne­siassa. Aiheuttaa voimakkaan ripulin. Rokotusta suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat taudin esiintymis­alueilla huonoissa hygieenisissä oloissa.
Tarkista rokotussuoja hyvissä ajoin ennen matkaa!

Hyttysten pistosta tarttuvat taudit

 • Keltakuume. Rokotusta suositellaan riskialueille Afrikan ja Etelä-Amerikan maihin matkustaville etenkin, jos matkalla oleillaan maaseudulla tai viidakko- ja savannialueilla. Tauti on vakava ja johtaa usein kuolemaan. Yksi rokote antaa elin­ikäisen suojan. Joissakin maissa matkailijoilta voidaan vaatia rokotustodistusta.
 • Japanin aivokuume. Tautia esiintyy Aasiassa erityisesti sadekauden aikana eli kesä-syyskuussa. Tavalliselle parin viikon turistimatkalle rokotusta ei tarvita, mutta sitä suositellaan, jos oleskelee riski­kohteissa pitempään.

Muut taudit

 • Rabies. Tautiin voi sairastua Afrikassa, Aasiassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Tartuntavaara on myös Venäjällä, Itä-Euroopan maissa ja Turkissa. Tarttuu raivotautisen eläimen, yleisimmin koiran, puremasta. Ennalta ehkäisevää rokotusta voidaan harkita matkailijalle, joka oleskelee riskialueilla pitkään tai seikkailee omin päin hyvin alkeellisilla alueilla.
 • Hepatiitti B. Tartunta liittyy suojaamattomaan seksiin tai suonensisäisten huumeiden käyttöön. Voi tarttua myös verensiirrosta.
 • Puutiaisaivotulehdus (TBE). Puutiaisaivotulehduksen aiheuttaa TBE-virus, joka tarttuu minuuteissa punkin syljestä. Riski sairastua on suurin itäisessä Keski-Euroopassa, Baltian maissa, Venäjällä, Ruotsin saaristossa ja Ahvenanmaalla. Jos matka kestää pitempään tai matkan aikana liikutaan luonnossa, rokote on suositeltava.
 • Meningokokki. Yleinen Afrikassa päiväntasaajan seudulla. Voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen, vaikean yleisinfektion tai jopa nopeasti kuolemaan johtavan verenmyrkytyksen. Leviää pisaratartuntana syljen välityksellä. Rokotusta suositellaan, jos oleskelee turistikohteiden ulkopuolella alueilla, joilla meningokokkitauteja esiintyy jatkuvasti tai epidemioina, erityisesti Afrikan meningiittivyöhykkeellä Saharan eteläpuolella Senegalista Etiopiaan.

Lähteet: th.fi, terveys­kirjasto.fi, matkarokote.fi, rokote.fi.

Lisätietoa:

Maakohtaiset rokotesuositukset: rokote.fi/matkailijan-rokoteopas.

Juttu on julkaistu Apu Terveys -lehdessä 6/2019.

Kommentoi »