Sairaudet

Yhä harvempi osallistuu syöpäseulontoihin

Ilmaiset syöpäseulonnat eivät vedä likimainkaan sataprosenttisesti.

24.6.2014 Terve.fi

Ilmaiset syöpäseulonnat eivät vedä likimainkaan sataprosenttisesti. Seulonnoissa käy yhä harvempi. Jos tämä suuntaus vielä jatkuu, käykö niin, että syöpätapausten määrä nousee? Itse asiassa tästä on jo merkkejä näkyvissä, paljastavat Suomen Syöpärekisterin tiedot.

Vuonna 2011 kohdunkaulan syövän seulontaan sai kutsun lähes 250 000 naista. Heistä 68 prosenttia osallistui, kerrotaan Suomen Syöpärekisteristä. Nuoremmissa ikäluokissa (30- ja 35-vuotiaissa) kuitenkin osallistumisprosentti on tätäkin matalampi.

Naiset osallistuvat entistä harvemmin myös rintasyövän seulontaan. Vielä 1990-luvulla seulonnassa kävi 90 prosenttia, vuonna 2011 enää 85 prosenttia.

Suolistosyövän seulontaan kutsutuista miehistä osallistui seulontaan vuonna 2011 kaikkiaan 60 prosenttia ja naisista 75 prosenttia.

Miten saada alle nelikymppiset seulontaan?

Jos tämä suuntaus vielä jatkuu, käykö niin, että syöpätapausten määrä nousee? Itse asiassa tästä on jo merkkejä näkyvissä, paljastavat Suomen Syöpärekisterin tiedot.

On arvioitu, että pelkästään kohdunkaulan syöpäseulontojen avulla vältetään 200 kuolemaa joka vuosi. Kuitenkin 1990-luvulta alkaen tätä syöpää on todettu yhä enemmän, etenkin alle 40-vuotiailla.

Tilanne voi korjaantua, jos saadaan nuoret naiset käymään seulonnassa nykyistä paremmin, todetaan Syöpärekisterin sivustolla.

Myös osa lääkäreistä on huolestunut seulontalaiskuudesta, kertoo Yle. Apulaisylilääkäri Liisa Länsipuro Tampereen yliopistollisesta sairaalasta arvioi Ylelle, että seulonnoissa käymisen vähentyminen saattaa näkyä syöpämäärissä suhteellisen nopeastikin.

Lähteet: Suomen Syöpärekisteri I ja II, Yle

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi