Terve.fi

Syöpätestit tulevat – tämä riski voidaan selvittää

Syöpätestit tulevat – tämä riski voidaan selvittää

Mainos

Tiedotteen mukaan nykyään yleisellä papa-kokeella ei havaita yhtä hyvin kaikkia kohdunkaulasyöpätyyppejä.

Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos THL ja Käypä hoito suosittavat tiedotteen mukaan seulontakäytännön uudistamista ja suuren riskin HPV-testauksen tuomista 35-vuotiaista lähtien papa-testauksen rinnalle.

Uudellamaalla ja Tampereella

Tiedote kertoo, että pääkaupunkiseudulla ja useissa Uudenmaan kunnissa on ollut käynnissä vuodesta 2003 lähtien HPV-seulontatutkimus, jossa seulontaan kutsutut satunnaistetaan joko perinteiseen papa-seulontaan tai HPV-testaukseen. HPV-testaukseen perustuva seulonta on tiedotteen mukaan osoittautunut enemmän vaikeita esiasteita löytäväksi ja samaan aikaan turvallisemmaksi: negatiivinen testitulos antaa suuremman varmuuden siihen, ettei vahvaa esiastetta kehity seulontakierrosten välillä.

Tampereen kaupungissa on tänä vuonna otettu käyttöön HPV-testaus ensisijaisena seulontamenetelmänä 35-vuotiaista alkaen. Sitä nuoremmilla on edelleen käytössä perinteinen papa-seulonta.

Näin sanoo lääkäri

Tiedotteen mukaan HPV-DNA-testi tunnistaa WHO:n määrittelemät suuren riskin papilloomavirustyypit, jotka ovat 98-prosenttisesti kohdunkaulasyövän aiheuttajia. Varhainen puuttuminen mahdollistaa tehokkaan syövän ehkäisyn ja hoidon.

- Naisilla on mahdollisuus pyytää HPV-testiä vuositarkastuksen yhteydessä omalta gynekologilta. Siinä tapauksessa, jos HPV-testi on negatiivinen ja riskitekijöitä ei ole testausväliksi riittää viisi vuotta, kertoo naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen sädehoidon erikoislääkäri, professori Johanna Mäenpää Tampereen yliopistosta ja Taysista tiedotteessa.

Naisten toiseksi yleisin syöpä

Kohdunkaulan syöpä on naisten toiseksi yleisin syöpä maailmassa.

Tiedote kertoo, että Suomessa tilanne on parantunut 1960-luvulla käynnistetyn seulontaohjelman ansiosta, mutta siitä huolimatta Suomessa sairastuu joka vuosi 140-180 naista kohdunkaulasyöpään ja heistä 50-70 menehtyy.

Tiedotteen mukaan perinteinen papa-testi ei havaitse kaikkia vaikeita syövän esiasteita, mutta HPV-DNA -testi taas havaitsee suuren riskin virustyypit ajoissa. Testin kerrotaan olevan herkkä ja havaitsevan ajoissa ne syövän esiasteet, joita papa-koe ei aina tunnista.

Syöpäriski halutaan selvittää

Viime vuonna tehdyssä kyselytutkimuksessa selvitettiin yli tuhannen (1028) 25–70-vuotiaaan suomalaisnaisten tietoisuutta, asenteita ja motivaatiota liittyen kohdunkaulasyövän ehkäisyyn ja papa- ja HPV-DNA -testauksiin.

Lähes 78 prosenttia vastaajista olisi kiinnostunut saamaan kohdunkaulasyöpää selvittävän HPV-testin saadakseen tiedon sairauden riskistä tai siitä, ettei riskiä ole. Ensisijaisina syinä kiinnostukselle olivat mielen huojennus ja terveempi ja pidempi loppuelämä.

Kyselyssä selvitettiin myös halukkuutta osallistua seulontoihin. 82 prosenttia vastanneista ilmoitti osallistuneensa seulontoihin, ja 18 prosenttia ei ollut osallistunut joukkoseulontoihin.

Nämä kampanjoivat

Suomessa on käynnissä HPV-tietoisuuden lisäämiseksi kampanja, jossa ovat mukana diagnostiikkayritys Roche Diagnostics, viestintätoimisto AC-Sanafor, gynekologian asiantuntijoita ja lääkäreitä sekä naisjärjestöjä, muun muassa Naisyhdistys, ProMama sekä Suomen Kätilöliitto. Maailmanlaajuisesti HPV-testistä ja HPV-viruksen merkityksestä kohdunkaulasyöpään viestii mm. Euroopan kohdunkaulasyöpäjärjestö ECCA.Diagnostiikkayritys Roche Diagnostics Oy tukee kampanjaa ja on teettänyt Success Clinicin toteuttaman kuluttajatutkimuksen (n=1028) ajalla 19.7-19.8.2012.

Lähde: Roche Diagnosticsin sähköpostitiedote 16.1.2013

Lue myös:

Kohdunkaulan syöpä

Papa-testi

Julkaistu: 17.1.2013