Kohdunkaulasyövän seulontatestejä eli esimerkiksi seulontatarkoituksessa otettuja papa-kokeita ei tulisi tehdä alle 20-vuotiaille naisille ollenkaan, todetaan päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. Suositus koskee kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutoksia.
Päivitetty suositus on julkaistu vastikään. Sen kohderyhmänä ovat etenkin kohdunkaulan syöpäseulonnasta vastaavat henkilöt sekä ne lääkärit, jotka diagnosoivat, hoitavat ja seuraavat solu- ja kudosmuutoksia.
Suomessa tehdään paljon virallisen seulontaohjelman ulkopuolisia papa-testejä ja hrHPV-testejä. Myös ohjelman ulkopuolella tehdyt testit ja jatkotutkimukset olisi syytä rekisteröidä samaan tapaan kuin virallisen seulonnan tulokset, linjataan suosituksessa.
Suositukset lyhyesti
• Ihmisiä tulee kannustaa osallistumaan valtakunnalliseen kohdunkaulasyövän seulontaan.
• Organisoidussa seulontaohjelmassa voidaan käyttää ensisijaisesti joko high-risk HPV (hrHPV, ihmisen papilloomavirus) testiä tai papa-testiä.
• Alle 25-vuotiaiden seulontaa ei ole todettu vaikuttavaksi.
• Kohdunkaulan solumuutosten diagnoosi ja hoito pohjaavat:
sytologiaan, kolposkopiaan ja kolposkopian yhteydessä otettujen kudosnäytteiden histopatologiseen tutkimukseen.
• Histologiset HSIL-muutokset ja sitä vahvemmat muutokset hoidetaan pääsääntöisesti poistamalla muutosalue kirurgisesti, kolposkopiaohjauksessa.
Myös HPV-rokotetut pitää seuloa
Kohdunkaulasyövän ehkäisyyn on pyritty vuodesta 2013 lähtien myös HPV-rokotusohjelman avulla. Rokotukset on suunnattu 11–12-vuotiaille tytöille. Myös rokotetut pitää seuloa, todetaan suosituksessa.
Liian nuorena seulontaa ei pitäisi kuitenkaan tehdä lainkaan: suosituksessa todetaan selkeästi, ettei seulontaluonteista papa tai hrHPV-testiä pitäisi ottaa alle 20-vuotiailta naisilta ollenkaan.
– Alle 25-vuotiaiden seulonta ei vähentäne kohdunkaulasyövän ilmaantuvuutta, kuvataan suosituksessa.
Nuorilla naisilla jälleen yhtä yleinen kuin ennen seulontoja
Suomessa kohdunkaulasyöpää ehkäisevää seulontaohjelma kohdistetaan 30–60-vuotiaisiin naisiin viiden vuoden välein. Joissakin kunnissa seulotaan myös 25 tai 65-vuotiaita.
Kohdunkaulan syöpä on naisten kolmanneksi yleisin syöpä maailmassa. Suomessakin se oli ennen seulontojen alkua yhtä yleinen, mutta nykyään se on naisten 19:nneksi yleisin syöpä.
Joka vuosi Suomessa noin 150–160 naista sairastuu ja 50 kuolee kohdunkaulan syöpään. Kohdunkaulasyövän ilmaantuvuus on kasvanut 1990-luvun loppupuolelta lähtien. Tätä nykyä alle 40-vuotiailla naisilla ilmaantuvuus on samalla tasolla kuin ennen seulontoja.
Lähteet:
Käypä hoito -suositus kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutoksistaKäypä hoito -sivusto
Lue myös: