Terve.fi

Tyttöjen ja poikien rokottaminen papilloomavirusinfektioita vastaan on hyödyllistä

Tyttöjen ja poikien rokottaminen papilloomavirusinfektioita vastaan on hyödyllistä
HPV-rokotetta on tutkittu kattavasti eikä sillä ole todettu haittavaiktuksia. Rokote antaa suojan syöpävaarallisia HPV-viruksia vastaan.
Julkaistu: 18.2.2014

Iholla ja limakalvoilla syyliä ja vaurioita aiheuttava HPV (human papilloma virus, HPV) on yleisin seksin yhteydessä tarttuva mikrobi.

HPV:n yhteys syöpään paljastui 1980-luvulla HPV-virustyyppien 16 ja 18 löydyttyä kohdunkaulan syövästä.

Pohjoismaisissa tutkimuksissa osoitimme sairastetun HPV-infektion aiheuttavan 10–20-kertaisen riskin sairastua 10 vuotta myöhemmin sekä kohdunkaulan-, että miehillä ja naisilla suunielun syöpään.

Samalla varmistui, että HPV- syövät ovat ehkäistävissä estämällä syöpävaaralliset HPV-infektiot.

Rokotteet perusteellisesti tutkittuja

HPV-rokotteet kehitettiin 90-luvun alussa valmistamalla tyhjiä, DNA-vapaita, viruksen kaltaisia partikkeleita, joissa on vain HPV:n pintavalkuaisaine.

Kaksi rokotevalmistajaa alkoi tuottaa ja testata rokotteita, joiden turvallisuus ja tehotutkimuksiin osallistui 2002–2004 16 000 ja 18 000 nuorta naista, heistä 10 % ja 25 % suomalaisia.

Suostumuksensa terveys- rekisteriseurantaamme antoi 900 Gardasil™ ja 2500 Cervarix™ rokotteen saanutta, ja 16 000 rokottamatonta, 1984–1988 syntynyttä nuorta naista, ja 32 200 1992–1995 syntynyttä tyttöä ja poikaa, jotka 2007–2009 osallistuivat eri HPV-rokotusstrategioiden tutkimukseen.

Mitään yllättäviä haittavaikutuksia ei ole tullut ilmi. Sikainfluenssarokotusta seurannut narkolepsian yleistyminen olisi havaittu, jos se liittyisi HPV-rokotukseenkin.

Kymmenen vuoden suoja

Rokotteet ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi HPV-infektioita ja niiden aiheuttamia limakalvovaurioita vastaan. Teho on sitä parempi mitä vakavammasta vauriosta on kyse.

Selityksenä on, että HPV 16 ja 18, joita vastaan rokotteet suojaavat ovat yleisimmillään HPV-syövissä ja niiden vakavimmissa esiasteissa.

Kolmen rokotuskerran synnyttämä vastuskyky säilyy 10 vuotta, ja on tehosterokotuksella vahvistettavissa.

Edellä mainitut rokotteet saivat apteekkimyyntiluvan 2006 ja 2007 mutta markkinointi, valtaosan HPV-infektioistaan jo sairastaneille, nuorille aikuisille naisille epäonnistui liian korkean hinnan takia.

Länsimaat ovat nyt seuranneet Australiaa, ja sisällyttäneet HPV-rokotuksen kansallisiin rokotusohjelmiinsa.

Puutteellinen ohjelma, kuten matala rokotekattavuus (esim. Saksassa ja USAssa) tai vain tyttöjen rokottaminen (maat Australiaa lukuun ottamatta) ei hyödynnä rokotusten synnyttämää laumaimmuniteettia.

Ongelmaksi tulee myös, miten suojata rokotusta vaille jäävät nuoret naiset, jotka todennäköisesti vähiten osallistuvat syöpäseulontoihin?

Vuonna 2007 Suomi valitsi HPV-rokotusten toteuttamisessa näyttöön perustuvan lääketieteen. HPV-rokotusstrategioiden hyödyllisyyttä verrataan kunnittain (tytöt ja pojat vs. tytöt), mutta myös epäsuorasti rokottamattomien kuntiin. Laumaimmuniteetin syntymistä eri strategioilla saadaan tuloksia kuluvan vuoden aikana.

Uusia tuloksia tänä vuonna

Vuodenvaihteessa alkaneita ylä-kouluikäisten tyttöjen HPV-rokotuksia, joiden kattavuus parhaimmillaankin jättää 20–30 %, erityisesti syrjäytymisvaarassa olevista, tytöistä vaille suojaa, voidaan näyttöön perustuen tarkistaa jo ensi vuonna. Jos poikien ja tyttöjen rokottaminen on hyödyllisintä, ei hinta ole este rokoteohjelman muuttamiselle.

Poikien rokottamisesta saatavat hyödyt miesten HPV-infektioiden ja -syöpien estymisestä ovat myös huomionarvoiset. Optimistrategia voi eliminoida syöpävaarallisimpia HPV-tyyppejä nuorten keskuudesta, ja rokotettujen ikäluokkien kalliita syöpäseulontoja ja syöpähoitoja voidaan olennaisesti vähentää.

Faktaa HPV-rokotuksista

  • 70–80 % saa elinaikanaan seksin yhteydessä tarttuvan HPV-infektion
  • Puolet HPV-infektioista saadaan kolme vuotta yhdyntöjen aloittamisesta
  • Kolmasosa nuorista aikuisista miehistä ja naisista on tartunnan kantajia
  • Syöpävaaralliset HPV-tyypit aiheuttavat 5 % miesten ja 10 % naisten syövistä
  • Tehokkain tapa suojautua HPV-infektiolta ja -syövän esiasteelta on ehkäisevä rokotus
  • Rokotteen turvallisuus on todettu kymmenillä tuhansilla tutkituilla ja kymmenillä miljoonilla rokotetuilla
  • Suomessa 12–15-vuotiaiden tyttöjen HPV-rokotukset alkoivat 2013–2014 vuodenvaihteessa

Lisätietoa

Kommentoi »