Pitäisikö papakoe hylätä?

Pitäisikö papakoe hylätä?
Kaikki 30–60-vuotiaat naiset saavat kutsun papaseulontaan viiden vuoden välein. Uusien tutkimusten mukaan HPV-testi olisi parempi vaihtoehto. Kannattaako papaan enää mennä?
Kuvat
Julkaistu 13.8.2018

Suurin osa naisista käy papakokeessa, kun seulontakutsu käy. Seulonnan idea on, että kohdunkaulan syövät löydetään mahdollisimman varhain. Silloin niiden hoitaminen on helpompaa.

Papakoe on kuitenkin menettämässä otteensa ensisijaisena menetelmänä. Se löytää kohdunkaulan syövistä ja syöpien esiasteista nykyään 70 prosenttia. HPV-testi löytää niistä 85 prosenttia tai hieman enemmän.

Kannattaako papakokeeseen enää mennä?

– Seulonnoissa kannattaa ehdottomasti käydä. Se on helppoa, ja sillä saa kuitenkin hyvän suojan, sanoo ylilääkäri Johanna Mäenpää Taysista. Hän on myös synnytys- ja naistentautiopin professori Tampereen yliopistossa.

Hyviä tuloksia HPV-testistä

Jos joukkopapa on jäänyt ottamatta ja haluaa mennä tutkimuksiin oma-aloitteisesti, kannattaa kuitenkin valita HPV-testi papan sijasta.

Mäenpään mukaan neljä isoa eurooppalaista tutkimusta ovat osoittaneet, että HPV-testi havaitsee 60–70 prosenttia herkemmin kohdunkaulan syövät kuin papaseulonta. Vakavissa esiasteissa herkkyys on yli kaksinkertainen.

HPV-testi on ollut Tampereella käytössä vuodesta 2012. Se on tehty 30 vuotta täyttäneille naisille papakokeen sijasta.

– Ensimmäisen vuoden tulosten mukaan HPV-testi löysi kohdunkaulan syöpiä kaksinkertaisen määrän papaseulontoihin verrattuna. Tutkimme nyt kolmen vuoden seurannan tuloksia, ja niiden mukaan suoja on vielä suurempi. Testi on tehty jo yli 30 000 naiselle.

Haittana väärät hälytykset

Suomessa 150–175 naista sairastuu kohdunkaulan syöpään vuosittain. Sen varhainen oire on emättimen verinen vuoto erityisesti yhdynnän jälkeen.

Papakoe tunnistaa vain jo kehittymässä olevat syövät. HPV-testi on parempi, koska se etsii ihmisen papillooma- eli HPV-viruksia.

Kohdunkaulan syövän suurin riskitekijä on pitkittynyt HPV:n aiheuttama infektio. Testin huono puoli on, että se antaa myös vääriä hälytyksiä. Niistä voi tulla turhaa huolta.

– HPV-testi saattaa löytää sellaisia viruksia, jotka paranisivat itsestään. Lähes kaikilla on jokin HPV-infektio elämänsä aikana. Suurin osa niistä häviää itsestään kahdessa vuodessa.

Nuorilla eniten viruksia

Eniten HPV-viruksia on alle kolmekymppisillä. Infektiot alkavat aiheuttaa merkittäviä esiasteita ja syöpiä kuitenkin yleensä vasta yli 30-vuotiaille.

Tavallisin ikä sairastua kohdunkaulan syöpään on 30–40 vuotta. Siksi papakokeessa tai HPV-testissä ei Mäenpään mielestä kannata käydä kovin nuorena.

– Kohdunkaulan syövän kehittyminen kestää yleensä vähintään 10–15 vuotta. Sitä on siis aikaa hoitaa. Suurin syy on kuitenkin se, että jos kohdunkaulan alaosasta poistetaan muutoskohtia sähkösilmukkahoidolla, ennenaikaisen synnytyksen riski kasvaa.

Kohdunkaulan solumuutoksia ei ole hyvä poistaa varmuuden vuoksi. Mäenpään mukaan papakokeeseen ei siksi kannata mennä alle 25-vuotiaana eikä HPV-testiin alle 30-vuotiaana. Papakoe on tarpeen 25-vuotiaalle vain, jos on aloittanut seksielämän alle 17-vuotiaana.

HPV16 on pahin

Yli 70 prosenttia kohdunkaulan syövistä on kahden virustyypin aiheuttamia.

HPV16 aiheuttaa puolet syövistä ja HPV18 noin 20 prosenttia.

Käytössä oleva HPV-rokote antaa suojan juuri näitä kahta virusta vastaan. Rokotteen saavat maksutta 11–12-vuotiaat tytöt. Kun sen ottaa ennen seksielämän aloittamista, saa parhaimman suojan.

Tutkijat ovat kehittäneet myös rokotteen, joka antaa suuremman, 85-prosenttisen suojan. Se maksaa nykyistä rokotetta enemmän, eikä ole siksi vielä kansallisessa rokotusohjelmassa.

Mäenpään mielestä HPV-rokote pitäisi antaa ehdottomasti myös pojille. Se vähentäisi nuorten keskuudessa kiertäviä viruksia.

– Niin laumaimmuniteetti olisi kaikilla.

Seulontoja tarvitaan yhä

Koska HPV-rokote ei anna suojaa kaikille kohdunkaulan syöpää aiheuttaville viruksille, seulonnat ovat tarpeen tulevaisuudessakin.

Mäenpään mielestä papaseulonnasta voitaisiin ajan mittaan luopua.

– HPV-pohjaiseen seulontaan pitäisi siirtyä kokonaan viimeistään silloin, kun ensimmäiset rokotuksen saaneet täyttävät 30 vuotta.

Jos rokotetun naisen HPV-testin tulos on 30-vuotiaana negatiivinen, uuden testin voisi ottaa Mäenpään mielestä vasta kymmenen vuoden kuluttua.

Kansalliset seulonnat loppuvat nyt 60-vuotiaana. Mäenpää suosittelee, että 65-vuotiaat kävisivät vielä HPV-testissä.

– Tämän hyödyistä on selvää näyttöä. Seulontalaki toivottavasti muuttuu. Ensisijaisesti kannattaa käydä HPV-testissä.

Jos aloittaa uusia suhteita yli 65-vuotiaana, HPV-testissä kannattaa käydä vielä 70-vuotiaanakin.

Syöpäriski on periaatteessa sitä isompi, mitä enemmän erilaisille HPV-viruksille altistuu. Kohdunkaulan syöpään sairastuminen ei kuitenkaan tarkoita, että naisella olisi ollut paljon seksikumppaneita.

Kommentoi »