Terve.fi

Miehet saavat naisia useammin oraalisen HPV-tartunnan

Miehet saavat naisia useammin oraalisen HPV-tartunnan
Noin yksi yhdeksästä yhdysvaltalaismiehestä kärsii oraalisesta HPV-infektiosta. Luku on kolminkertainen naisiin verrattuna. Lue lisää.
Julkaistu 24.10.2017

Noin yksi yhdeksästä yhdysvaltalaismiehestä kärsii oraalisesta HPV-infektiosta. Luku on kolminkertainen naisiin verrattuna, tuoreessa tutkimuksessa sanotaan.

18–69-vuotiasta yhdysvaltalaisista noin 11 miljoonalla miehellä ja 3,2 miljoonalla naisella on oraalinen HPV-infektio. Miehet saavat tartunnan yleensä toisten miesten kanssa harjoitetun suuseksin tai perinteisen seksin aiheuttamana.

HPV-tartuntojen suurentuva määrä saattaa osaltansa selittää, miksi miesten kurkkusyövät ovat nyt yleisempiä kuin naisten kohdunkaulansyövät. Tutkijoiden mukaan Yhdysvalloissa käytössä olevat HPV-rokotteet voivat potentiaalisesti vähentää HPV-peräisiä syöpiä tulevaisuudessa.

Rokotteet käyvät niin pojille kuin tytöillekin. Toistaiseksi kuitenkin poikia rokotetaan huomattavasti vähemmän kuin tyttöjä, mitä tutkijat pitävät huolenaiheena. Viime vuonna vain noin puolet rokotusikäisistä tytöistä ja vielä harvemmat pojat saivat rokotteen.

Tuoreessa tutkimuksessa käytiin läpi kyselytutkimuksen dataa 44 93 mieheltä ja 4 641 naiselta. Tutkimustulosten mukaan 11,5 prosentilla miehistä ja 3,2 prosentilla naisista oli oraalinen HPV-infektio.

Noin 20 prosentilla miehistä, joilla oli genitaalinen HPV-infektio, oli myös oraalinen HPV-infektio. Miehistä, joilla ei ollut genitaalista HPV-infektiota, vain 4 prosentilla oli oraalinen HPV-infektio.

Tutkimukset: Ann Intern Med 2017. 1 & 2, 17.10.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kommentoi »