Sairaudet

HPV-rokote suojaa kohdunkaulan syövältä ainakin kymmenen vuotta

HPV-rokotus antaa tehokkaan suojan ainakin kymmeneksi vuodeksi ja todennäköisesti myös pitempään.

5.10.2017 Terve.fi

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä HPV-rokotus antaa tehokkaan suojan ainakin kymmeneksi vuodeksi ja todennäköisesti myös pitempään, tuore selvitys osoittaa. Suomessa rokotukset otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013.

Selvitys perustuu runsaan kahdentuhannen ruotsalais-, tanskalais-, islantilais- ja norjalaisnaisen kaksitoistavuotiseen seurantaan. Naiset olivat saaneet kolmiannoksisen HPV-rokotteen osana FUTURE II -tutkimusta. HPV tarkoittaa ihmisen papilloomavirusta.

Seurannan aikana yksikään naisista ei sairastunut HPV-virusten aiheuttamaan kohdunkaulan syöpään eikä heillä havaittu syöpään viittaavia kohdunkaulan epiteelin muutoksia (CIN2, CIN3).

Tämän perusteella tutkijat pitävät näyttöä riittävänä, jotta HPV-rokotuksen voi sanoa antavan 90-prosenttisen suojan vielä kymmenen vuotta sen saamisesta, ja todennäköisesti myös pitempään. Tutkimuksen seurannan jatkuessa tästä saadaan vielä tarkempaa tietoa.

Papilloomavirus on yleisin pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva virus, ja sen aiheuttama infektio on merkittävin kohdunkaulan syövän aiheuttaja, mutta se aiheuttaa myös muita kasvaimia. Suomessa rokote annetaan ilmaiseksi 6 – 9-luokkalaisille tytöille. Rokotteen ansiosta kohdunkaulan syöpä tulee todennäköisesti harvinaistumaan huomattavasti.

Tutkimus julkaistiin Clinical Infectious Diseases -lehdessä.

Lähde: Clinical Infectious Diseases 2017;DOI:10.1093/cid/cix797

Lue lisää:

Rokottaako vai ei? Sillä on väliä, miten ammattilainen asettelee sanansa

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi