Terve.fi

Tehoaako HPV-rokote myös muihin syöpiin?

Tehoaako HPV-rokote myös muihin syöpiin?

HPV-infektio lisää riskiä sairastua myös moneen muuhun levyepiteelisyöpään, kuten esim. suu-, suunielun ja kurkunpään, peräaukon mahdollisesti myös ruokatorven ja keuhkojen syöpiin ja miehillä genitaalisyöpiin.
Mainos

Kohdunkaulan syövän tärkein yksittäinen vaaratekijä on ihmisen papilloomavirus (HPV) infektio. Markkinoilla olevat HPV-rokotteet ovat tehokkaita naisen genitaalialueen syöpien esiastemuutosten ehkäisyssä.

HPV-infektio lisää riskiä sairastua myös moneen muuhun levyepiteelisyöpään, kuten esim. suu-, suunielun ja kurkunpään, peräaukon mahdollisesti myös ruokatorven ja keuhkojen syöpiin ja miehillä genitaalisyöpiin.

Pään ja kaulan sekä ruokatorven syövät ovat perinteisesti yhdistetty runsaaseen tupakointiin ja alkoholin käyttöön ja keuhkosyöpä tupakointiin. Tupakointi lisää riskiä suun ja suunielun kroonisille HPV-infektioille.

Koska rokotetuilla henkilöillä on voitu osoittaa HPV-spesifisiä vasta-aineita niin syljessä kuin genitaalieritteissä ja koska syöpää aiheuttavat HPV-tyypit ovat samoja, on mahdollista, että HPV-rokotteilla voidaan ehkäistä myös muidenkin kun genitaalialueen HPV infektiot.

HPV-infektio lisääntynyt suunielun syövissä

HPV-infektio on lisääntynyt erityisesti suunielun syövissä. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana monissa länsimaissa kielen tyven ja nielurisojen syövän taudinkuva on muuttunut.

Näiden syöpien suhteellinen osuus on lisääntynyt, ne esiintyvät keskimäärin nuoremmilla henkilöillä, jotka eivät tupakoi ja/tai käytä alkoholia. Taudinkuvan muutoksen on selitetty johtuvan HPV-infektiosta.

Hiljattain julkaistun meta-analyysin perusteella HPV:n osuus suunielun syövissä oli 40 prosenttia ennen vuotta 2000, 64 prosenttia vuosina 2000–2004 ja 72 prosenttia vuosina 2005–2009, kun vastaavasti HPV:n osuus muissa pään ja kaulan alueen syövissä pysyi samalla tasolla ollen 22 prosenttia.

HPV-tyyppejä tunnetaan jo lähes 200, mutta näistä HPV16-infektio on yleisin suun ja ylempien hengitysteiden syöpien aiheuttaja, joskin matalan riskin HPV tyypeillä 6 ja 11 voi olla merkitystä myös näiden syöpien vaaratekijänä.

Tartunta ei vaadi yhdyntää

Vuonna 2012 Suomessa todettiin 735 uutta pään ja kaulan alueen syöpää, joista valtaosa oli suuontelon, nielun ja kurkunpään syöpiä. Sekä naisten että miesten suuontelon syöpien ikävakioitu ilmaantuvuus on kaksinkertaistunut 1970-luvulta lähtien.

Myös miesten nielusyöpien ilmaantuvuus on lähes kaksinkertaistunut, mutta naisten nielusyövän ilmaantuvuus on pysynyt ennallaan.

Osa HPV:n aiheuttamien suunielun syöpien vaaratekijöistä liittyy seksuaaliseen käyttäytymiseen kuten varhain aloitettuihin seksisuhteisiin, seksipartnereiden lukumäärään, syviin suudelmiin ja suuseksiin.

Seksisuhteilla on sen sijaan vähäisempi merkitys oireettomien HPV infektioiden kroonistumisessa, mutta tupakointi on keskeinen suun HPV infektioiden kroonistumisessa.

Tehoaako HPV-rokote muihin syöpiin?

Toistaiseksi vain yhdessä tutkimuksessa on selvitetty HPV-rokotteiden vaikutusta HPV-infektion esiintyvyyteen suussa.

Tutkimus osoitti, että rokotetuilla suun HPV-infektio oli vähäisempää kuin rokottamattomilla. Valitettavasti suun HPV-infektiota ei ollut kartoitettu ennen rokottamista.

Koska rokotetuilla henkilöillä on voitu osoittaa HPV-spesifisiä vasta-aineita sekä syljessä että genitaalieritteissä ja koska syöpiä aiheuttavat HPV-tyypit ovat samoja, on mahdollista, että HPV-rokotteilla voidaan ehkäistä myös muut HPV:n aiheuttamat syövät.

Lähde:

Lääkäripäivien lehdistöpalvelu 8.1.2015

Stina Syrjänen, professori, Turun yliopisto

Lue lisää:

1 300 täysin turhaa syöpää vuodessa

Kohdunkaulan syövän torjuntaan uusia aseita

Neitsytkin voi saada HPV-tartunnan?

Julkaistu: 9.1.2015