Kohdunkaulan syöpä

Kohdunkaulan syöpä on naisten toiseksi yleisin syöpä maailmanlaajuisesti. Tärkein yksittäinen riskitekijä kohdunkaulan syövälle on ihmisen papilloomaviruksen (HPV, Human Papilloma Virus) aiheuttama infektio.

Papilloomaviruksia on kymmeniä. Näistä vain muutama altistaa kohdunkaulan syövälle; muut aiheuttavat lievempiä vaivoja kuten esimerkiksi syyliä ulkosynnyttimiin.

Kohdunkaulan syöpä, oireet

Alkuvaiheessa syöpä on usein oireeton. Mahdollisia oireita ovat:

  • ruskea, pahanhajuinen tai verinen valkovuoto

  • yhdynnän jälkeinen verenvuoto

  • muulloin kuin kuukautisten aikana esiintyvä verenvuoto

Näitä oireita voi esiintyä myös muissa sairauksissa kuin kohdunkaulan syövässä.

Aiheuttaja

Kohdunkaulan pintaa verhoaa limakalvo. Syövän kehittyminen käynnistyy, kun limakalvon normaalit solut alkavat jostain syystä, tyypillisimmin papilloomaviruksen infektoimina, muuttua pahanlaatuisiksi. Tämä kehitys on yleensä hidasta: virusinfektiosta menee keskimäärin seitsemän vuotta syövän puhkeamiseen. Varsinaista syöpää edeltää siis esiastevaihe, jossa kohdunkaulan soluissa esiintyy muutoksia.

Todelliseksi syöväksi kehittynyt kohdunkaulan syöpä voi levitä ympäristöön kolmella tavalla. Se voi kasvaa paikallisesti emättimeen, kohdunkaulan yläosaan ja kohtuonteloon. Se saattaa myös levitä imusuonien kautta emättimen ja kohdun vieressä oleviin kudoksiin tai lantion alueen imusolmukkeisiin. Joskus se leviää verisuonten kautta.

Ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama infektio sukupuolielinten alueella on merkittävin kohdunkaulan syövän riskitekijä. On ilmeisesti niin, että syöpää ei juuri koskaan synny ilman HPV-infektion läsnäoloa. Kuitenkin vain muutamalle prosentille naisista, joilla on infektio, kehittyy epiteelisolujen dysplasiaa (syövän esiaste) ja heistä vain pienelle osalle syöpä. Suurin osa HPV-infektioista paranee muutamassa vuodessa itsestään.

Muita riskitekijöitä, jotka voivat altistaa kohdunkaulan syövän kehittymiselle:

  • varhain aloitettu sukupuolielämä

  • seksipartnerien suuri määrä sekä itsellä että kumppanilla

  • tupakointi

  • ylipaino

  • se, että ei käy säännöllisesti PAPA-kokeissa

  • immuunipuutos

Diagnoosi

Kohdunkaulan syöpä ja sen esiasteet havaitaan PAPA-kokeessa. Jatkotutkimuksena suoritetaan usein kohdunkaulan tähystys (kolposkopia), jossa otetaan koepaloja muutosalueilta. Jos muutokset ovat lievä, jatkotoimiksi voi riittää seuranta ja PAPA-kokeen kontrollointi, esimerkiksi 6-12 kk kuluttua.

Jos todetaan, että kyseessä on jo syöpä, on suoritettava sen mahdollista leviämistä kartoittavia tutkimuksia. Tällöin voivat tulla kyseeseen esimerkiksi keuhkojen röntgenkuvaus, lantion alueen magneettikuvaus ja vatsan ultraäänitutkimus. Myös virtsarakko ja peräsuoli tähystetään tarvittaessa.

Kohdunkaulan syöpä, hoito

Syövän levinneisyys ja potilaan vointi vaikuttavat hoidon valintaan. Kohdunsuun dysplasiaa (syövän esiaste), jossa solumuutokset ovat lieviä, voidaan hoitaa paikallisesti.

Itse kohdunkaulan syövän hoidossa käytetään leikkaus-, säde- ja solunsalpaajahoitoja joko yksinään tai yhdistelminä. Syöpä pyritään leikkaamaan, jos mahdollista.

Ehkäisy

Kohdunkaulan syövän parasta ehkäisyä ovat säännölliset käynnit PAPA-kokeessa. Kohdunkaulan syöpää voi myös ehkäistä rokotteella, joka tarjoaa suojan papilloomaviruksen syöpää aiheuttavia alalajeja vastaan. Rokotteita on markkinoilla kaksi, ja ne ovat olleet käytössä muutaman vuoden ajan. Käyttäjäkokemuksia on maailmalta kerätty runsaasti, ja kokemukset ovat hyviä. Papilloomavirusrokote suositellaan otettavaksi mieluiten hyvissä ajoin ennen ensimmäistä seksuaalista kanssakäymistä. Rokotteeseen tarvitaan lääkärin resepti.

Seuranta

Potilaat, joilla on kohdunkaulassa solumuutoksia, käyvät yleensä 6 kk välein kontrolleissa naistentautien poliklinikalla noin 1 - 2 vuoden ajan. Sitten seuranta jatkuu kerran vuodessa terveyskeskuksessa. Kohdunkaulan syöpään sairastuneita seurataan ensimmäisten 3 - 5 vuoden ajan naistentautien poliklinikalla. Tämän jälkeen kontrollikäynnit jatkuvat kerran vuodessa terveyskeskuksessa.

Periytyvyys

Tällä hetkellä ei ole viitettä siitä, että kohdunkaulan syöpä olisi perinnöllinen sairaus.

Kohdunkaulan syöpä, yleisyys

Suomessa varsinaista kohdunkaulan syöpää ilmaantuu melko vähän. Vuosittain vuosien 2008-2012 aikana löydettiin 151 uutta syöpätapausta. Potilaat ovat havaitsemishetkellä keskimäärin 60-vuotiaita mutta sairautta esiintyy myös nuorilla naisilla.

Ennuste

Sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua noin 90 %, jos syöpä sijaitsee vain kohdunkaulassa (levinneisyysaste I). Jos syöpä on levinnyt kohdunkaulan ulkopuolelle, mutta ei lantion sivuseinämään tai emättimen alakolmannekseen asti (levinneisyysaste II), niin elossa on noin 65 %. Jos tauti on puolestaan levinnyt emättimen alakolmannekseen tai lantion sivuseinämiin (levinneisyysaste III), niin elossa on viiden vuoden kuluttua noin 35 %.

Seulonta

Suomessa on käytössä valtakunnallinen seulonta. 25 - 60-vuotiailta naisilta otetaan PAPA-testi viiden vuoden välein.

Lähteet

Syöpäjärjestöt. Tietoa syövästä. Kohdunkaulan syöpä. http://www.cancer.fi/

Lääkärin CD-ROM 1-2005. Pentti Heinonen: Gynekologiset kasvaimet.

Lääkärin CD-ROM 1-2005. Matti Hakama: Pahanlaatuisten kasvaimien seulonta väestössä.

Nieminen P, Anttila A. Kohdunkaulan syövän epidemiologia. Suomen Lääkärilehti 2002;57:2309-10.

Heikinheimo O, Leminen A. Pääkirjoitus: ehkäisytabletit ja lisääntynyt syövän riski. Duodecim 2003;119:2405-6.

Yliskoski M, Tuppurainen M. Kohdunkaulan syövän vaaratekijät. Suomen Lääkärilehti 1999;2785-9.

American Cancer Society. Learn about cancer. Cervical cancer.

Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset - diagnostiikka, hoito ja seuranta

Suomen Syöpärekisteri - Syöpätautien tilastollinen ja epidemiologinen tutkimuslaitos (Hakupäivä 27.2.2018)

Tarkastajalääkäri on tarkistanut artikkelin sisällön 15.7.2010.

Artikkelia on muokattu 10.2.2015

Lue lisää:

HPV-testi papakoetta herkempi kohdunkaulan syövän seulonnassa

Gynekologilla on hyvä käydä säännöllisesti

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.