Sairaudet

Erittäin huolestunut HPV-infektiosta ja kohdunkaulan syövästä

8.4.2016 Terve.fi
Kysymys

Olen perusterve 24-vuotias nainen. Täysin oireeton. Olen nyt ollut 3 vuotta vakituisessa parisuhteessa nykyisen mieheni kanssa. 5 vuotta sitten minulla todettiin yllätyslöydöksenä HSIL Papasta ja tämän jälkeen kolposkopiassa löydös todettiin kuitenkin vain CIN 1-tasoiseksi, ja 6 kk myöhemmin kontrollikolposkopiassa muutos oli parantunut itsestään.

Tämän jälkeen olen ollut asiasta silti huolissani ja siksi olen käynyt Papassa vuosittain. Löydös on ollut aina normaali. Tänä keväänä päädyin tekemään netistä tilattavan HPV-testin, joka kertoi vain yleisesti, onko minulla korkean riskin HPV-virusta (ei eritellyt, onko 16 tai 18) ja tulos oli positiivinen. Tämän jälkeen välittömästi otettu Papa oli kuitenkin normaali, eikä minua näin ollen lähetetty kolposkopiaan.

Olen asiasta erittäin huolissani ja ajattelen asiaa lähes päivittäin. Gynekologini ehdotti, että uusi Papa vuoden päästä ja uusi HPV-testi aikaisintaan silloin. Kysyisin kuitenkin nyt, onko mitään, mitä voin asialle tätä ennen tehdä? Onko kyseessä sama infektio kuin 5 vuotta sitten? Kuinka todennäköisesti minulla on adenokarsinooma, joka ei vain Papassa näy? Onko mahdollista, että minulla on juurikin tällainen pitkittynyt HPV-infektio, joka ei koskaan parane? Miksei muutoksia sitten Papassa näy, vaikka HPV-testi on positiivinen? Lisäksi haluaisin tietää, miten mahdollista on, että pelkkä HPV-testi on minulla läpi elämän positiivinen? Onko tässä tapauksessa silti mahdollista, ettei varsinaisia solumuutoksia enää koskaan synny? Kuinka huolissani minun tulisi olla?

Valtavasti kiitoksia jo etukäteen. Tuntuu, ettei kukaan osaa kattavasti vastata kysymyksiini.

Vastaus
Vastaaja Mervi Halttunen-Nieminen
Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Hei, olen pahoillani, että olet joutunut odottamaan vastausta, mutta en monista yrityksestäni huolimatta päässyt kirjautumaan Terve.fi sivuille aiemmin!

Yli 80 % ihmisistä saa HPV- tartunnan, ja varsinkin nuorilla se paranee hyvin itsestään. Paranemistaipumus riippuu sekä viruksen alatyypistä, että ihmisen omasta vastustuskyvystä, eli toisille ei tule mitään, ja toisille taas pitkittynyt tulehdus.

Tulehduksen pitkittyessä on mahdollisuus siihen, että kehittyy solumuutoksia, jotka voivat hoitamattomia edetä. Sinulla on vastikään katsottu papa, ja se on puhdas. Eli sinulla ei ole syöpää tai mitään syövän esiastetta. En tiedä kuinka luotettavia nuo nettitestit ovat….

Jos sinulla on tällä hetkellä HPV-tulehdus, on se mahdollisesti sama kuin aiemmin, mutta tätä ei kukaan varmuudella tiedä.

Luottaisin gynekologisi neuvoon. Uusi papa ja HPV-testi vuoden kuluttua. Ikäsi puolesta kuulut ryhmään, jolla tulehdus paranee itsestää. Jatkossa sinun ei tarvitse käydä joka vuosi papassa. Älä ole huolissasi!

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi