Terve.fi

”HPV-rokotusten turvallisuudesta kiistaton näyttö”

”HPV-rokotusten turvallisuudesta kiistaton näyttö”
Päätös omasta tai lapsen rokottamisesta kannattaa perustaa tutkittuun tietoon rokottamisen hyödyistä ja haitoista, ei mediassa ja internetin keskustelupalstoilla esitettyihin usein perättömiin väitteisiin.
Julkaistu 29.10.2013

Päätös omasta tai lapsen rokottamisesta kannattaa perustaa tutkittuun tietoon rokottamisen hyödyistä ja haitoista, ei mediassa ja internetin keskustelupalstoilla esitettyihin usein perättömiin väitteisiin.

Näin kiteytetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteessa HPV-rokotteista. HPV- eli papilloomavirusrokote suojaa kohdunkaulan syövältä, ja se kuuluu tätä nykyä kansalliseen rokotusohjelmaan myös Suomessa. Sen saavat maksutta 6.–9.-luokkalaiset tytöt.

HPV-rokotusten turvallisuudesta on kiistaton näyttö, kerrotaan THL:stä:

  • Rokoteannoksia on jaettu maailmassa noin 175 miljoonaa.
  • Mahdollisten haittavaikutusten ilmaantumista on seurattu tarkasti.
  • Vakavat haitat ovat hyvin harvinaisia.

Suomessa Tampereen yliopisto on tutkinut HPV-rokotteiden tehoa ja turvallisuutta yli 25 000 nuorella neljän vuoden ajan. THL:n mukaan tulokset eivät anna aihetta turvahuoliin.

Yksittäisiä potilaskertomuksia medioissa

Eri maiden sanomalehdissä on kuitenkin julkaistu kertomuksia yksittäisistä potilaista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta muistutetaan, että yksittäisten potilastapausten syy-yhteys rokottamiseen on usein epävarma eikä niistä voi tehdä johtopäätöksiä rokotteen turvallisuudesta.

Suomessa Julkisen sanan neuvosto on nuhdellut Iltalehteä perättömästä pneumokokkirokotteen haittauutisoinnista. THL:n mukaan uutisoinnin taustalla oli suomalainen rokotuskriittinen taho.

Japanissa on päädytty mediakohun vuoksi vetäytymään aktiivisesta kampanjoinnista HPV-rokotteiden puolesta, kunnes on saatu selvitettyä tarkemmin mediassa esitettyjä väitteitä. Lääketieteellisessä Lancet-lehdessä on julkaistu äskettäin kirjoitus, jossa arvostellaan Japania siitä, että siellä päätöksiä rokotteiden käytöstä eivät tee asiantuntijat.

Intiassa maan terveysministeriö ja tiedeakatemia ovat kiistellet maassa tehdyn HPV-rokotetutkimuksen prosesseista. THL:n mukaan missään vaiheessa ei ole ollut kyse rokotteen turvallisuudesta.

Israelissa puolestaan terveysministeriö perehtyi syyskuussa kolmeen tapaukseen, joissa HPV-rokotteen epäiltiin aiheuttaneen nuorille naisille munasarjojen toiminnanvajausta. THL:n mukaan mikään ei kuitenkaan viitannut siihen, että vajaus olisi johtunut rokotteesta. Lokakuussa Israelissa aloitettiin tyttöjen HPV-rokotukset osana kansallista rokotusohjelmaa.

Lähteet: THL, WHO

Lue myös:

5 kommenttia