Terve.fi

Tunnistatko endometrioosin? ”Myös lääkärin on osattava tarttua oireisiin ajoissa”, sanoo kollega Ylellä

Tunnistatko endometrioosin? ”Myös lääkärin on osattava tarttua oireisiin ajoissa”, sanoo kollega Ylellä
Kyse ei ole yksinkertaisesta asiasta: naiset eivät välttämättä osaa hakeutua hoitoon ajoissa, eikä endometrioosi tule välttämättä lääkärillekään mieleen. Lue lisää.
Julkaistu 12.5.2017

Endometrioosissa on kyse yleisestä hedelmällisessä iässä olevien naisten kroonisesta sairaudesta, Ylen Akuutin artikkelissa todetaan. Kyse ei ole yksinkertaisesta asiasta: naiset eivät välttämättä osaa hakeutua hoitoon ajoissa, eikä endometrioosi tule välttämättä lääkärillekään mieleen.

Ylen haastattelema gynekologi ja kliininen opettaja, LT Outi Uimari tuumaa, että sairaudesta ei puhuta tarpeeksi. Kuitenkin hedelmällisessä iässä olevista naisista jopa 2–10 prosenttia sairastaa endometrioosia. Lapsettomuudesta kärsivillä naisilla sairauden yleisyys on jopa huimat 50 prosenttia.

Uimarin mukaan lääkärit ovat nyt huomanneet, että tauti voi saada alkunsa pian kuukautisten alettua. Niin Suomessa kuin maailmallakin vaivan diagnosointi tapahtuu viiveellä. Kollega korostaakin aikaista diagnoosia.

– Kollegakuntaa koulutetaan säännöllisesti näistä asioista. Totta kai kaikki lähtee potilaasta ja siitä, että hän hakeutuu ajoissa hoitoon, mutta myös lääkärin on osattava tarttua oireisiin ajoissa, Uimari sanoo.

Kollegan mukaan endometrioosi on monitekijäinen sairaus, eivätkä oireet ja leikkauslöydökset mene välttämättä käsi kädessä. Naisen kivut voivat olla kovia, mutta endometrioosipesäkkeiden osalta löydökset voivat olla pieniä.

Endometrioosin oireet asiantuntijan mukaan

Oulu yliopistossa ja Oulun yliopistollisessa sairaalassa toimiva Uimari antaa Ylellä tiiviit kuvaukset endometrioosin oireista. Kivut ja hedelmällisyyden aleneminen ovat tyypillisiä oireita.

  1. Kipu voi ilmetä kivuliaina kuukautisina, joiden takia täytyy olla pois töistä tai koulusta. Särkylääkkeet eivät auta kipuun.
  2. Kipua voi ilmetä lantion alueella esimerkiksi ulostamisen ja virtsaamien yhteydessä tai yhdynnän aikana.
  3. Kipua voi ilmetä alaselässä tai nivusissa, ja kipu voi heijastua jalkoihin.
  4. Juostessa voi ilmetä tärinäkipua.
  5. Kivut voivat kroonistua. Kivuttomia päiviä on tuolloin vähemmän kuin kivuliaita.

Endometrioosiin liittyvä hedelmällisyyden aleneminen on lisäksi yksi yleisimmistä syistä lapsettomuuteen.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää endometrioosista:

Kommentoi »