Sairaudet

Endometrioosi voi ennenaikaistaa synnytyksen

6.7.2009 Terve.fi

Asiaa tutkineiden ruotsalaistutkijoiden mukaan endometrioosi kasvattaa ennenaikaisen synnytyksen ohella myös muiden raskauskomplikaatioiden riskiä, sekä altistaa keisarinleikkaukselle synnytyksessä. Endometrioosia sairastaneita naisia oli tutkimuksessa yhteensä 8922 ja he synnyttivät kaikkiaan 13 090 lasta. Tutkimuksen tulokset pohjautuvat synnytysrekisteritietoihin vuosilta 1992-2006 ja potilastietoihin vuosilta 1964-2006. Synnytyksiä, joista tietoja kerättiin, tapahtui yhteensä 1 442 675.

Tutkimuksen tarkoituksena oli arvioida muun muassa ennenaikaisen synnytyksen, syntymäkuolleisuuden, keisarinleikkauksen ja raskausmyrkytyksen riskiä naisilla, joilla on diagnosoitu endometrioosi, ja verrata heitä naisiin, joilla ei koskaan ole todettu sairautta.

Mikä endometrioosi on?

Endometrioosi tarkoittaa sitä, että kohtuontelon ulkopuolelta löydetään limakalvopesäkkeitä. Sairauden toinen nimi onkin kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti. Yleisimmin endometrioosissa tavataan kohdunkaltaista limakalvoa munasarjoista tai vatsakalvolta, vähemmän yleisemmät paikat ovat virtsarakko, väliliha ja suoli.

Endometrioosi on krooninen tauti, eikä siihen ole löydetty parantavaa hoitoa. Noin kymmenesosalla lisääntymiskykyisistä naisista todetaan jonkinasteista endometrioosia. Heistä noin puolet kärsii lapsettomuudesta, johon he saattavat tarvita lapsettomuushoitoja. Vaivaa voidaan hoitaa esimerkiksi ehkäisypillereillä, mutta vakavimmissa tapauksissa tarvitaan leikkaushoitoja.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi