Terve.fi

Kuukautiskipujen taustalla salakavala endometrioosi

Kuukautiskipujen taustalla salakavala endometrioosi
Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvoa eli endometriumia on kohdun ulkopuolella, jossa sitä ei pitäisi olla. Tästä aiheutuu kipua erityisesti kuukautisten aikaan.
Julkaistu 4.1.2008

Kohdun limakalvo, joka uusiutuu ja vuotaa kuukausittain verenä ulos, on latinankieliseltä nimeltään endometrium.

Endometrioosi on sairaus, jossa endometriumia on kohdun ulkopuolella: paikassa, jossa sitä ei pitäisi olla. Endometrioosipesäkkeitä voi löytyä esimerkiksi kohdun ulkopinnalta, virtsarakon tai suolen seinämästä, vatsakalvolta lantion alueelta tai munasarjoista.

Endometrioosin oireet johtuvat siitä, että väärässä paikassa sijaitsevat limakalvopesäkkeet elävät, uusiutuvat ja vuotavat kuukautiskierron mukana hormonien vaikutuksesta. Endometrioosia esiintyy vain hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Se on erityisesti nuorten naisten tauti. Kun munasarjojen hormonitoiminta hiipuu vaihdevuosissa, endometrioosi sammuu itsestään.

Sairauden syytä ei tunneta. Yleisimmän selityksen mukaan kuukautisverta vuotaisi väärään suuntaan, eli kohdusta munanjohtimia pitkin vatsaonteloon. Endometriumin kappaleet asettuisivat sitten vatsakalvolle ja muuttuisivat vähitellen endometrioosipesäkkeiksi.

Selitys ontuu aika lailla: ihmiselimistön kudokset eivät noin vain istuudu väärään paikkaan. Mahdollisesti endometrioosipotilailla on lisäksi geeneissään jokin tuntematon tekijä, joka altistaa taudille.

Oireet johdattavat usein diagnoosiin

Endometrioosin tyypillinen oire on kipu, joka pahenee erityisesti kuukautisten aikaan. Kipu tuntuu alamahalla tai ristiselässä. Virtsaaminen ja ulostaminen voivat olla kivuliaita kuukautisten aikana, samoin yhdyntäkivut ovat tavallisia. Oireet ovat niin tyypilliset, että gynekologi pääsee diagnoosin alkuun pelkästään potilasta haastattelemalla.

Gynekologisessa tutkimuksessa epäily endometrioosista voi vahvistua: kohdun takana voi tuntua aristavia nystermiä tyyppipaikoissa Joskus ultraäänellä nähdään endometrioosin kasvattama kysta. Lopullisesti diagnoosi voidaan varmistaa ainoastaan tähystysleikkauksessa.

Hoidolla pyritään kivuttomuuteen

Endometrioosin hoito on oireenmukainen: pyritään saamaan kipu kuriin. Ensimmäinen hoito on siis särkylääke.

Koska endometrioosi ovat hormoniriippuvainen sairaus, sitä voidaan hoitaa hormoneilla. Nuorilla naisilla ensimmäinen lääkitys on e-pillerit; pillereitä voidaan määrätä otettavaksi esimerkiksi 3-4 kuukautta yhteen menoon. Hormonikierukka on ehkäisymenetelmä, jota käytetään runsaitten kuukautisten hoitoon. Hormonikierukkaa on onnistuneesti käytetty myös endometrioosin hoidossa, vaikka toistaiseksi sen tehosta ei ole luotettavia tutkimustuloksia.

Joskus hoitona käytetään pitkäkestoisia hormonikuureja, joiden avulla aiheutetaan ikään kuin keinotekoiset, tilapäiset vaihdevuodet. Hoidon haittapuoli on hankalat sivuvaikutukset sekä kallis hinta. Lisäksi oireet voivat palata kun hormonit lopetetaan.

Vaikean endometrioosin hoidossa käytetään leikkaushoitoa. Leikkauksessa poistetaan mahdolliset kystat ja kiinnikkeet sekä poltetaan endometrioosipesäkkeet. Kaikkein vaikeimmassa tautimuodossa voidaan joutua poistamaan munasarjat ja kohtu; tämä äärimmäinen ratkaisu tehdään aina yhteistyössä potilaan kanssa ja potilaan suostumuksella.

Vaikka endometrioosi on hyvänlaatuinen sairaus, se voi varjostaa vakavasti naisen elämää, koska se aiheuttaa usein lapsettomuutta.

Hedelmällisyyttä voidaan parantaa joissain tapauksissa leikkaushoidolla. Silti usein joudutaan turvautumaan lapsettomuushoitoihin ja koeputkihedelmöitykseen.

Lääkärikirja: Endometrioosi

Kommentoi »