Terve.fi

Miten endometrioosi hoidetaan?

Miten endometrioosi hoidetaan?
Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvoa on paikassa, jossa sitä ei pitäisi olla.
12.12.2012

Endometrioosipesäkkeitä voi löytyä kohdun ulkopinnalta, vatsakalvolta, virtsarakon tai suolen seinämästä tai jopa keuhkoista.

Endometrioosin oireet johtuvat siitä, että limakalvopesäkkeet elävät kuukautiskierron mukana aiheuttaen usein kystia ja kiinnikkeitä. Kun munasarjojen toiminta hiipuu vaihdevuosissa, endometrioosi sammuu itsestään. Taudin varsinaista syytä ei tunneta.

Endometrioosin tyyppioire on kipu

Endometrioosin oireet ilmenevät erityisesti kuukautisten aikaan.

Kipu tuntuu alamahalla tai ristiselässä. Virtsaaminen ja ulostaminen voivat olla kivuliaita, myös yhdyntäkivut ovat tavallisia. Oireet ovat niin tyypilliset, että gynekologi pääsee usein diagnoosin alkuun pelkästään potilasta haastattelemalla. Diagnoosi voi vahvistua gynekologisessa sisätutkimuksessa.

Joskus ultraäänellä nähdään munasarjassa endometriooma eli kysta. Lopullisesti diagnoosi voidaan varmistaa ainoastaan laparoskopiassa eli tähystysleikkauksessa.

Hoito tähtää kivuttomuuteen

Endometrioosin hoidossa pyritään saamaan kivut kuriin. Ensisijainen hoito on särkylääke. Tavanomaiset tulehduskipulääkkeet kuten ibuprofeeni, ketoprofeeni, naprokseeni jne. ovat yleensä parhaita.

Lievissä tapauksissa pelkkä kivunlievitys riittää hoidoksi, joskin särkylääkkeillä voidaan ainoastaan lievittää oireita, itse tauti ei niillä parane.

Seuraava hoitomenetelmä on hormonaalinen lääkitys. Tämä tehoaa yleensä melko hyvin, koska endometrioosi on hormoniriippuvainen sairaus.

Nuorilla naisilla paras lääke on yhdistelmäehkäisyvalmiste eli e-pillerit. E-pillereitä voidaan määrätä otettavaksi esim. 3-4 kuukautta yhteen menoon, jolloin kuukautiset harvenevat, eivätkä tule yhtä runsaina ja kivuliaina kuin luonnollisessa kierrossa.

Hormonikierukka on ehkäisymenetelmä, jota käytetään mm. runsaitten kuukautisten hoitoon. Hormonikierukan aikana monella naisella kuukautiset jäävät kokonaan pois. Hormonikierukkaa on onnistuneesti käytetty myös endometrioosin hoidossa, vaikka toistaiseksi sen tehosta ei ole luotettavaa näyttöä.

Joskus endometrioosin hoitona käytetään pitkäkestoisia hormonikuureja (GnRh-analogit), joiden avulla aiheutetaan keinotekoiset, tilapäiset vaihdevuodet. Hoidon haittapuolena ovat sivuvaikutukset: kuumia aaltoja, limakalvojen kuivumista jne. sekä kallis hinta.

Uusin menetelmä on antaa keltarauhashormonia (dienogesti) jatkuvana hoitona, jolloin sivuvaikutukset jäävät lievemmiksi. Hormonihoitojen aikana ei voi tulla raskaaksi, ja endometrioosioireet voivat palata kun hormonit lopetetaan. 

Leikkaushoidolla apua hankalaan tautiin

Vaikean endometrioositaudin hoidossa käytetään leikkaushoitoa. Leikkauksessa poistetaan kystat ja kiinnikkeet sekä poltetaan endometrioosipesäkkeet. Monesti leikkauksen jälkeen määrätään jatkohoidoksi hormoneja.

Kaikkein vaikeimmassa tautimuodossa voidaan joutua poistamaan munasarjat ja kohtu; tämä ratkaisu tehdään aina harkinnan jälkeen yhteistyössä potilaan kanssa. Munasarjojen poiston jälkeen omaa hormonitoimintaa ei enää ole, ja endometrioosi sammuu.

Vaikka endometrioosi on hyvänlaatuinen sairaus, se voi varjostaa vakavasti naisen elämää, koska se aiheuttaa usein lapsettomuutta. Hedelmällisyyttä voidaan parantaa joissain tapauksissa leikkaushoidolla. Silti usein joudutaan turvautumaan lapsettomuushoitoihin ja koeputkihedelmöitykseen.

Faktaa endometrioosista – mikä avuksi endometrioosiin?

  • Endometrioosin hoito tähtää ensisijaisesti kivun lievitykseen.
  • Tulehduskipulääkkeillä voidaan lievittää oireita, itse tauti ei niillä parane.
  • Nuorilla naisilla yhdistelmäpilleri on tehokas endometrioosin hoito.
  • Hormonikierukka voi lievittää endometrioosin oireita.
  • Hormonilääkityksen aikana ei voi tulla raskaaksi.
  • Vaikeaa endometrioosia hoidetaan leikkaamalla.

Lue myös:

1 kommentti