Terve.fi

Minua vaivaa pitkittynyt yskä. Mikä auttaisi siihen?

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 5.2.2020

Kysymys:

Olen keski-ikäinen nainen. Minulla on ollut pitkittynyt yskä jo vuosia. Keuhkot on tähystetty ja kuvattu. Refluksitautiakin on tutkittu tähystämällä kolme kertaa. Mitään merkittävää ei ole löydetty.

Yskä on toisinaan kuivaa ja kutittaa jokaisella sisäänhengityksellä. Ruokailun jälkeen yskä on limaista.

Panacod-kipulääke rauhoittaa hiukan vaivaa. Minulla todettiin hiljattain uniapnea. Voiko näillä olla jokin yhteys? Yskän takia en pysty käyttämään CPAP-laitetta uniapneaan. Mitä yskälleni voisi tehdä?

Vastaus:

Keuhkosi on tutkittu varsin perinpohjaisesti, joten ainakin kaikki keuhkokudoksen sairaudet pitäisi olla näillä tutkimuksilla poissuljettu.

Astma on keuhkoputkien sairaus. Oletan, että sitäkin on tutkittu puhalluskokeilla. Joskus lievä astma voi aiheuttaa pitkittynyttä yskää, vaikkei sairaus tulisi selvästi esille puhallustutkimuksissa.

Siksi puhallustutkimuksia olisi tärkeää tehdä useammin kuin kerran. Spirometria-tutkimusten lisäksi erityisesti PEF-puhallusseurantaa olisi hyvä tehdä kotona pitkään.

Refluksitauti on hyvin yleinen kuivan yskän aiheuttaja. Se, että mahan tähystyksessä ei todeta muutoksia, ei sulje pois lievää tautia. Yksi mahdollisuus olisikin kokeilla, auttaisiko 2–4 viikon happolääkekuuri yskääsi. Uniapnea voi aiheuttaa myös pitkittynyttä yskää, vaikkei se kuulu sairauden keskeisiin oireisiin. Uniapnea on joka tapauksessa tärkeä hoitaa, ja hoidon myötä selviää, paraneeko yskä samalla.

CPAP-laitteeseen kannattaa valita mahdollisimman sopiva maski. Sierainmaski voisi sopia, koska silloin yskä haittaa laitteen käyttöä mahdollisimman vähän. Myös laitteen eri säätöjä olisi tärkeä kokeilla yhdessä uni­apneahoitajan kanssa.

Yskänärsytystä lievittäviä lääkkeitä voi käyttää tilapäisesti, mutta säännölliseen käyttöön ne eivät ole hyviä. Onko nenääsi tutkittu? Joskus pitkittynyt yskä voi johtua nenän tai nenänielun ongelmista. Esimerkiksi kroonisessa poskiontelontulehduksessa limaa valuu nenä­nielusta alaspäin, mikä voi aiheuttaa yskää.

Entä lääkityksesi? Jotkin lääkkeet aiheuttavat yskää, kuten esimerkiksi ACE-estäjät, joita käytetään kohonneen verenpaine­en hoidossa. Tämä lääke kannattaa vaihtaa tai lopettaa, jos mahdollista.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.