Tiesitkö, että sukupuoli ja elämäntyyli vaikuttavat vitamiinintarpeeseesi?

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Terranova
Tiesitkö, että sukupuoli ja elämäntyyli vaikuttavat vitamiinintarpeeseesi?
Vitamiinien ja hivenaineiden tarve on yksilöllinen. Niinpä Terranova kehitti aidosti lisäaineettomat ja kasviperäiset monivitamiinit, joista löytyy oma vaihtoehto niin naisille, miehille, odottaville äideille kuin kuntoilijoillekin.
Julkaistu 16.8.2021

Nykyisin puhutaan paljon eri vitamiineista. Niiden merkitys kasvaa etenkin stressaavien aikojen keskellä ja silloin, kun ei jostain muusta syystä kiinnitä huomiota ruokavalionsa terveellisyyteen. Tarpeet ovat kuitenkin yksilöllisiä.

− Ravitsemustarpeisiin vaikuttavat elämäntyylin lisäksi sukupuoli. Vitamiinien ja hivenaineiden tarve voi vaihdella paljonkin vähemmän aktiivisen naisen ja paljon liikuntaa harrastavan miehen välillä. Myös raskaus vaikuttaa tarpeeseen, kertoo diplomiravintoterapeutti ja Terranovan brand manager Annika Aro.

Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion avulla saat ison osan tarvitsemistasi vitamiineista ja hivenaineista. Millainen tuote kannattaisi sitten valita, jos tässä asiassa olisi petrattavaa?

− Yleensä vitamiinit ja hivenaineet toimivat keskenään yhteistyössä, mutta toisinaan myös toistensa vastavaikuttajina. Monivitamiinia käyttämällä pystyt varmistamaan, että saat ravinteita tasaisesti ja oikeassa suhteessa.

Terranovan Living Multivitamin Woman -, Living Multivitamin Man - ja Living Multivitamin Sport -monivitamiinit sisältävät lisäaineiden sijaan tuorepakastekuivattuja, eettisesti ja puhtaasti viljeltyjä kasveja ja marjoja sekä bioaktiivisia vitamiineja ja mineraaleja.

Turvallinen valinta

Monivitamiini on hyvä vaihtoehto etenkin silloin, kun sinulla ei ole tarkkaa tietoa yksittäisten ravintoaineiden puutoksesta.

− Tällaisella tuotteella voit varmistaa esimerkiksi vastustuskykyä tukevien hivenaineiden saannin. Myös raskaana ollessa voi olla tarpeen käyttää ravintolisää turvaamaan ravintoaineiden tasapainoa. Paljon urheilevankin kannattaa täydentää ruokavaliotaan vitamiineilla.

Terranova on huomioinut erilaisten ihmisryhmien vaihtelevat tarpeet ja kehittänyt omat monivitamiinit sekä naisille, miehille että paljon liikuntaa harrastaville. Tuotteet sisältävät vitamiinien ja hivenaineiden lisäksi oman uniikin Magnifood-kasviyrttiyhdistelmänsä, joka tehostaa paitsi vitamiinien ja hivenaineiden imeytymistä myös niiden aineenvaihduntaa elimistössä.

− Tämän lisäksi Magnifood tarjoaa runsaasti erilaisia kasvien luonnollisia fytoravinteita. Niistä voi olla apua etenkin silloin, jos kärsit stressistä tai ruokavalioosi ei kuulu riittävästi kasviksia, Aro kertoo.

Mies tarvitsee sinkkiä, nainen tukea luustolle

Miten vitamiinien ja hivenaineiden tarpeet sitten eroavat sukupuolten välillä? Naiset tarvitsevat tukea erityisesti luustolle ja hormonitasapainolle. Luustolle tärkeitä ravinteita ovat muun muassa kalsium, K2-vitamiini ja boori. Monella naisella on puutetta folaatista ja raudasta, jotka molemmat ovat tärkeitä hedelmällisyydelle ja jaksamiselle. Hiusten, ihon ja kynsien kuntoa voidaan puolestaan tukea sinkillä, seleenillä, B-vitamiineilla ja C-vitamiinilla.

Miesten hedelmällisyyttä ylläpitää sinkki, hermosto ja lihaksisto hyötyvät magnesiumista ja antioksidanttinen lykopeeni sekä E-vitamiini suojaavat puolestaan soluja. Punajuuri ja viinirypäleen siemenuute sisältävät luontaisesti sydämelle ja verisuonistolle hyödyllisiä ainesosia.

Kuntoilijan ravitsemuksen tehtävänä on tukea ennen kaikkea kestävyyttä, palautumista ja aineenvaihduntaa. Tähän auttavat esimerkiksi B12- ja muut B-vitamiinit, rauta, magnesium, kromi ja E-vitamiini.

Vitamiinien ja hivenaineiden tarve korostuu raskausaikana, sillä äidin lisäksi myös sikiö tarvitsee niitä. Suurin tarve raskausaikana on etenkin B-ryhmän vitamiineille, kuten foolihapolle. Rautaa, sinkkiä ja D-vitamiinia tarvitaan puolestaan takaamaan sikiön ja luuston kasvu sekä tukemaan immuniteettia.

Nämä asiat on huomioitu Terranovan aidosti lisäaineettomissa ja kasviperäisissä Living Multivitamin Woman -, Living Multivitamin Man -, Living Multivitamin Sport - ja Prenatal Multivitamin Complex -monivitamiineissa, ja niiden koostumus onkin räätälöity vastamaan kunkin ryhmän tarpeisiin.

Kommentoi »