Terve.fi

Kysmys lääkkeestä Primolut N 5mg

Kysmys lääkkeestä Primolut N 5mg

Mia Astikainen

Terveydenhoitaja

Mia Astikainen

Kysymys:

Hei!

Minulla olisi kysymys lääkkeestä Primolut N 5mg. Voisiko tuo lääke aiheuttaa mitään negatiivista hedelmöityksessä tai tsygootin kehityksessä (kiinnittymisessä tai kasvussa), jos nainen ei ole enää ottanut lääkettä 5-6 päivään? Ennen lääkkeen lopettamista tuota lääkettä käytettiin kuukautisten siirtämiseen noin 9 päivää putkeen. Nyt hän on tosiaan ollut jo tuon muutaman päivän käyttämättä kyseistä lääkettä ja lääkeaine on kai jo suurimmalta osaltaan ehtinyt poistua kehosta. Luin kuitenkin, että lääkeainetta olisi vielä joitakin määriä metaboliitteina plasmassa, niin pohdin, että voisiko tuo aiheuttaa mitään? Eli jos nainen nyt tulisi raskaaksi, kun ei ole enää tuohon 5-6 päivään lääkettä käyttänyt, niin voisiko se, ettei lääke ole vielä aivan täysin poistunut pois kehosta aiheuttaa jotakin negatiivista hedelmöityksessä tai tsygootin kehityksessä?

Kysymys voi tuntua tyhmältä ammattilaiselle, mutta haluaisin silti mahdollisimman perusteellisen vastauksen. Kiitos etukäteen vastauksesta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!
Kiitos kysymyksestänne. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. Ymmärrän hyvin, että lääkkeiden käytön vaikutukset joskus mietityttävät. Varsinkin, kun kyseessä on mahdollinen raskauden yrittäminen.
Primolut N sisältää keltarauhashormonia, jota naisella on luontaisestikin elimistössään. Keltarauhashormonia erittyy munarakkulan soluista, jotka kierron edetessä muuttuvat keltarauhaseksi. Tässä vaiheessa munasolu on jo irronnut munarakkulasta ja tekee matkaansa kohti kohtua.
Primolut N:n sisältämällä keltarauhashormonilla ei ole negatiivisia vaikutuksia itse munasoluun tai sen alkukehitykseen. Se voi kuitenkin haitata raskauden alkamista, sillä se sitkistää kohdunkaulan limaa ja ohentaa kohdun limakalvoa, jolloin siittiöiden pääsy kohtuun ja munasolun kiinnittyminen vaikeutuvat. Hormoni ei kuitenkaan millään tavalla vaikuta jo hedelmöittyneeseen munasoluun, kuten jo mainitsin, vaan vain olosuhteet sen kasvamiselle ovat epäedulliset.
Jos teillä on tarkoituksena yrittää raskautta, voitte hyvin niin tehdä. Primolut N ei ole ehkäisyvalmiste, joten raskauden ehkäisyyn ette sitä voi käyttää.

Julkaistu: 16.8.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.