Terve.fi

Voivatko lapsettoman PMS-oireet muuttua kamaliksi?

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 27.10.2015

Kysymys:

Gynekologini väitti, että jos en ole saanut lasta ennen kuin täytän 35 vuotta, kuukautiseni ja varsinkin PMS-oireeni muuttuvat kamaliksi.

On kuulemma harvinaista, jos synnyttämättömällä 35–40-vuotiaalla naisella ei ole vaikeita oireita.

Ystäväni vielä totesi, että iässäni monille synnyttämättömille alkaa kasvaa myoomia tai kystia kohtuun. Olen kolme­kymppinen, eikä minulla ole vielä lapsia.

Väitteet alkoivat ahdistaa – pitävätkö ne paikkansa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli PMS tarkoittaa kuukautiskierron loppupuolella ennen kuukautis­vuodon alkua ilmaantuvia fyysisiä ja psyykkisiä oireita. 

Tyypillisiä psyykkisiä oireita ovat unettomuus, hermostuneisuus, alavireys, itkuherkkyys ja ärtyisyys. Fyysisistä oireista yleisimmin ilmenee vatsan ja rintojen turvotusta sekä päänsärkyä.

Oireet liittyvät säännölliseen kuukautiskiertoon ja ­häviävät vaihdevuosi-iässä. ­Oireiden vaikeusaste vaihtelee. Hankalia oireita ilmenee 5–10 prosentilla naisista. Tyypillisimmin oireet haittaavat 35–45 vuoden iässä.  

Lapsettomuus ei lisää PMS-oireilua eivätkä PMS-­oireet lisää lapsettomuutta. Raskaus ei suojaa PMS-­oireilta. Sen sijaan tutkimuksissa on todettu,­ että naiset, joilla on hankalia psyykkisiä PMS-oireita, saattavat kärsiä useammin synnytyksen jälkeisestä­ masennuksesta.

Myoomat ovat hyvänlaatuisia kohdun lihaskasvaimia. Niitä todetaan joka neljännellä 30 vuotta vanhemmalla naisella. Niiden ilmaantuvuus lisääntyy iän myötä.

Synnyttämättömyys on yksi monista myoomia ­lisäävistä riskitekijöistä. Myoomat ovat useimmiten ­oireettomia eivätkä vaadi hoitoa. Myoomia hoidetaan, mikäli ne kasvavat niin suuriksi, että niistä aiheutuu paine­oireita, rakon ja suolen toimintahäiriöitä tai jos ne sijaintinsa vuoksi aiheuttavat runsaita kuukautis­vuotoja.

Kolmekymppisen lapsettoman naisen ei tarvitse ­olla huolissaan mahdollisista myöhemmistä PMS-­oireista tai myoomista.

Sen sijaan on hyvä tiedostaa, ­että hedelmällisyys heikkenee iän myötä ja raskautta ­toivoessa sen ­alkaminen voi pitkittyä.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.