Antto Kajava
Työterveyslääkäri

Kysymys:
Olen 34-vuotias 167-senttinen, 58,5-kiloinen perusterve nainen. Elämäntapani ovat terveelliset. Lapseni ovat syntyneet kesäkuussa 2000 ja marraskuussa 2001.
Sietämättömäksi ongelmaksi on viimeisen vuoden aikana kehittynyt PMS-oireilu. Kuukautiskiertoni on noin 28 päivää, vuotopäiviä noin 7. Ehkäisynä käytän kuparikierukkaa. Oireet alkavat noin kierron 20. päivänä ja kestävät 2-5 päivää. Ne alkavat yleisenä ketutuksena ja mielialan laskuna.
Keskittymiskyky heikkenee merkittävästi, mikä häiritsee muun muassa opiskelua. Kaikki asiat hermostuttavat, ja tekee mieli syyttä suotta haastaa riitaa kumppanin kanssa. Riidat paisuvat käsittämättömiin mittasuhteisiin, ja parisuhde on katkolla joka kuukausi, vaikka muuten suhteemme on toimiva ja tasapainoinen. Myös lapset kärsivät, koska tiuskin heille turhaan.
Oloni on muutenkin väsynyt ja turvonnut. Ihonikin reagoi, näppylöitä ilmestyy sinne tänne. Tämä toistuu joka kuukausi. Olen lukenut, että oireisiin on saatavana esimerkiksi luontaistuotevalmisteita ja vitamiineja sekä mahdollisesti jotain lääkkeitä. En mielelläni alkaisi käyttää mielialalääkkeitä, vaan toivoisin, että helpotusta asiaan löytyisi jostain muualta. Mitä voin tehdä?
Vastaus:
Piru merrassa -syndrooma eli premenstruaalioireyhtymä (PMS) on kiusallinen juttu. Erityisen vaikea se on alle 10 prosentilla naisista. Tämä tarkoittaa Suomessa ehkäpä 150 000 naista kerran kuukaudessa. Sijaiskärsijöissä siis riittää ja kuinkahan monta myyjää ja linja-autonkuljettajaa on saanut kuulla kunniansa kun ?rouva PMS? on puuskuttanut työmatkaansa ja piipahtanut siinä sivussa vaikkapa kioskilla.
Oireet ovat pahimmillaan 30-40 vuoden iässä, mutta eihän se ketään lohduta. 45 ikävuoden jälkeen alkaa helpottaa, mutta voisiko vähempää kiinnostaa.
Kukaan ei tiedä, miksi joku korkea taho suuressa viisaudessaan siunasi naisia tällä. Tiedetään vain, että PMS:a ei synny ilman munasarjatoimintaa ja tiedetään myös, että aivojen välittäjäaineilla on merkitystä ja suurin mielenkiinto on tällä hetkellä serotoniinissa.
Henkiseen vointiin liittyviä oireita tuskin tarvitsee luetella, se on kuin puukkoa kääntäisi haavassa. Olen kerran tavannut potilaan, joka kerran kuukaudessa oli niin depressiivinen, että hautoi itsemurhaa.
Elimellisinä oireina esiintyy rintojen arkuutta, vatsan ja raajojen turvotusta ja kipua tai esimerkiksi päänsärkyä.
PMS-diagnoosi tehdään, jos ennen kuukautisia esiintyy ainakin yksi psyykkinen ja elimellinen oire viitenä kuukautisia edeltävänä päivänä, mutta alkavat aikaisintaan kierron 12. päivänä. Oireet helpottavat yleensä 3-4 päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta.
Tiedetään, että kahvin ja alkoholin välttäminen ja liikunnan lisääminen saattavat helpottaa oireita. Serotoniinin aineenvaihduntaan aivoissa vaikuttavat lääkkeet, joita käytetään myös esimerkiksi depressiossa, voivat olla ratkaisu joko tiettynä jaksona kierron aikana tai jatkuvasti käytettyinä.
Jotkut potilaat hyötyvät keltarauhashormonista otettuna kierron 15-24. päivänä. Hormonikierukka voi olla myös ratkaisu, samoin yhdistelmäehkäisypillerit.
B6-vitamiinin suurannoksista (100 mg päivässä) voi olla apua. Turvotukseen voi auttaa spironolaktoni. Niin sanottujen gonadotropiinien vapaut-tajahormonien tavalla vaikuttavat lääkkeet voivat auttaa lamaamalla munasarjojen toiminnan.
Siispä lääkäriin siitä, ja anna miehen olla rauhassa.
Lue myös:
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.