Treeni kuukautisten aikana

Treeni kuukautisten aikana
Treenikassi on pakattuna. Aamulla kaikki on vielä normaalisti. Kunnes sitten se iskee. Kiukku ja kipu. Tuo katalista katalin, joka kuukautinen vaiva.
Julkaistu 4.11.2015

Housut eivät enää mahdu jalkaan. Turvottaa. Päätä särkee. Raivoat työkavereille ja päivän lehti saa sinut itkemään. Mielialasi ailahtelevat ääripäästä toiseen ja rinnat ovat kipeät. Mietit, kannattaako salillekaan lähteä ja onko siitäkään mitään hyötyä. Mitä tehdä?

Lähde ihmeessä! Liikunta tutkitusti lievittää kuukautiskipuja ja parantaa mielialaa. Säännöllisesti liikkuvat kuntoilijat sekä urheilijat kärsivät keskimääräisesti vähemmän kovista kuukautisvaivoista. Tähän ovat syynä alhainen rasvaprosentti ja vähäinen estrogeenin määrä veressä. Paljon kuntoilevat myös yleensä syövät säännöllisesti ja terveellisesti sekä juovat vettä riittävästi.

Huolehdi seuraavista tekijöistä: 

1. Vähennä turvotusta.

Juo riittävästi vettä pitkin päivää. Vähennä suolan käyttöä välttämällä eineksiä ja pidä lisätyn suolan määrä minimissä (saantisuositus 5 g/vrk).

2. Vältä tiukkoja vaatteita.

Kun vatsa pömpöttää ja olo on turvonnut, pahentavat tiukat vaatteet olotilaa, etenkin jos joudut istumaan päivän aikana paljon. Salille ja lenkkipolulle kannattaa valita vaatteet, jotka tuntuvat yllä mukavilta, eikä sinun tarvitse olla ulkomuodostasi olotilasi kautta liian tietoinen. 

3. Vältä kahvia ja alkoholia ennen kuukautisia.

Ne voivat lisätä suolisto-oireita sekä turvotusta. Krapula vaikuttaa mielialaan laskevasti. Masennusoireet liittyvät myös kuukautisvaivoihin, joten yhteisvaikutus voi olla todella masentava. Krapulassa ei myöskään kannata lähteä liikkumaan, pahimmassa tapauksessa saat sydänkohtauksen.

Kahvin sisältämä kofeiini ennen liikuntasuoritusta voi piristää oloa. Jos tiedät kehosi reagoivan siihen ärhäkästi ja vatsasi muuttuvan pinkeäksi, ei tätä boosteria kuitenkaan kannata käyttää.

4. Vältä vatsan tehotreenejä ja lajitreenejä, jotka vaativat paljon kehonhallintaa.

Turvotus heikentää hermotuksen toimintaa vatsan ja keskikehon alueella. Jos viestit lihasten, selkäytimen ja aivojen välillä eivät kulje saumattomasti, on sinulla suuri riski satuttaa itsesi pahastikin.

Tiukat vatsarutistukset myös todennäköisesti vain pahentavat oireita. Voimakkaimmillaan kipuoireet ovat varmasti kuukautisten alettua, muista tämä myös silloin.

Tämä pätee myös päivinä, kun vatsasi on ruuasta johtuen turvoksissa ja olo on hankala. Syy päivittäin esiintyville turvotuksille ja vatsavaivoille tulisi mahdollisimman pian selvittää.

Tee keskivartaloliikkeitä taas siinä vaiheessa, kun oireet helpottavat.

5. Liiku ulkona reippaillen.

Jos salille ei yksinkertaisesti enää tee mieli lähteä, tee virkistävä kävelylenkki työpäivän päätteeksi. Ulkoilma piristää mielialaa ja aerobinen, matalatehoinen liikunta tuottaa mielihyvää. Venyttele kevyesti ja rauhoita ilta nukkumaanmenoa varten.

6. Keskustele asiasta avoimesti puolisosi ja ystäviesi kanssa.

Älä anna kenenkään leimata itseäsi raivoavaksi menkkahirviöksi, jos hermostut ihan aiheesta. Pyri kuitenkin kertomaan avoimesti tuntemuksistasi. Usein nämä keskustelut kannattaa käydä rauhallisesti kuukautisten jälkeen, kun mielialavaihtelut ovat takanapäin ja olosi on hyvä.

Tarvittaessa vaikeisiin oireisiin kysy lääkäriltä apua.

Personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin kauneusjaterveys.fi:n lukijoille. Joka viikko uudet ohjeet!

"Työskentelen personal trainerina, kouluttajana sekä ravintovalmentajana. Iltaisin ohjaan ryhmäliikuntatunteja, lenkkeilen koiran kanssa metsässä, opiskelen saksaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Minulla on kaksi lasta, joiden kanssa pelataan futista, käydään uimassa ja katsotaan hyviä leffoja kasassa sohvalla. Haaveilen pitkistä yöunista ja kiireettömistä aamuista ja siitä, että minulla olisi vastaus kaikkiin maailman kysymyksiin."

Lue myös:

1 kommentti