Naisten kannattaa syödä esimerkiksi juureksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja edistääkseen hormonitoimintaansa. Erilaisten kasvisten lisäksi on hyvä syödä sopivasti proteiinipitoista ruokaa sekä hyvälaatuisia rasvoja ja täysjyväviljaa.
Liiallinen energiansaanti on riesaksi hormoneille, sillä hormonaaliset poikkeukset, jotka syntyvät ylipainon seurauksesta ovat keholle haitaksi.
Naishormonit eli estrogeenin ja keltarauhashormonin eli progesteronin määrät vaihtelevat kuukautiskierron mukaan. Estrogeeni, kuten mieshormoni testosteronikin, parantaa muistia. Ennen kuukautisia estrogeenin ja keltarauhashormonin määrät kasvavat, joka lisää kehon nestemäärää ja aiheuttaa turvotusta. Painonnousu ennen kuukautisia voi olla kilosta jopa kolmeen kiloon.
Lue myös: Näin kehosi säätelee ruokahalua
Mieltymys makeaan
Hormonit vaikuttavat tunteita ja itsehillintää sääteleviin aivojen alueisiin. Kuukautiskierron aikaisten hormonien määrän muutosten uskotaan lisäävän himoa hiilihydraattipitoisiin ruokiin ja erityisesti makeaan. Juuri ennen kuukautisten alkamista perusaineenvaihdunnan energiankulutus on korkeimmillaan ja siksi halu syödä makeaa on ymmärrettävää.
Makean mieltymyksen taustalla arvellaan suurimmaksi osaksi olevan opitun tavan. Olemme siis opettaneet itsemme syömään makeaa juuri ennen kuukautisten alkua. Saamme makeasta nopeasti energiaa ja mahdollisesti myös huonoon oloomme lievitystä. Opimme pitämään makeasta aina enemmän ja enemmän, mikäli joka kerta ennen kuukautisten alkua syömme makeaa oloamme piristääksemme.
Ruokiin kohdistuvat himot syntyvätkin erilaisten kehosta tai yleensä ympäristöstä saamiemme vihjeiden perusteella. Usein toistettuna ne johtavat oppimiseen.
PMS-oireitakin voi ehkäistä
Ennen kuukautisia esiintyviä fyysisiä tai psyykkisiä oireita kutsutaan PMS-oireiksi eli premenstruaalioireiksi. Fyysiset oireet voivat ilmetä yleisen turvotuksen lisäksi päänsärkynä tai rintojen arkuutena. Fyysisten oireiden lisäksi monilla on psyykkisiä oireita, kuten ärtyisyyttä, itkuherkkyyttä ja mielialan laskua.
PMS-oireiden syntyä voit ehkäistä syömällä monipuolisesti, juomalla riittävästi ja liikkumalla. Juuri ennen kuukautisten alkua juomavalikoimista kannattaa muutamaksi päiväksi tiputtaa pois kahvi ja alkoholipitoiset juomat, jotka pahentavat oireita.
Perunan uskotaan ehkäisevän PMS-oireita. Suosi perunaa pääruokien yhteydessä joko sellaisenaan, soseena tai uuniperunana. Runsasrasvaisista ja -suolaisista perunalastuista ja ranskalaisista perunoista ei ole apua PMS-oireiden lievittämisessä, vaan ne saattavat jopa pahentaa oireita lisäämällä turvotusta.
PMS-oireita saattavat helpottaa myös magnesium, kalsium ja pyridoksiini. Ne voivat erityisesti vähentää ärtyisyyttä ja turvotusta. Lisäksi niukka D-vitamiinin saanti saattaa lisätä PMS-oireita. Magnesiumia saat reippaasti täysjyväviljasta. Myös monissa kasviksissa ja lihassa on runsaasti magnesiumia. Kalsiumia saat kätevästi maidosta tai maitotuotteista, mutta myös lehtivihanneksista ja kaloista. Pyridoksiinin saannista ei tiettävästi ole puutetta, sillä saamme pyridoksiinia monista ruoka-aineista, kuten kalasta, lihasta, maksasta, kananmunan keltuaisesta, maitovalmisteista, täysjyväviljasta ja vihreistä vihanneksista.
Lue myös: Tiesitkö näitä? 5 faktaa kuukautisista
Turvotuksesta eroon
Voit helpottaa turvotustasi juomalla riittävästi, käyttämällä niukasti suolaisia ruokia ja syömällä säännöllisesti kohtuullisen kokoisia aterioita. Lisäksi voit helpottaa turvotustasi liikkumalla.
Juo ainakin 1,5 litraa energiattomia juomia päivittäin. Paras juomavaihtoehto on vesi, jonka lisäksi voit nauttia myös teetä mieluiten ilman sokeria. Kivennäisvedet tuovat tarvittaessa vaihtelua juomiisi ja ovat hyvä vaihtoehto vesijohtovedelle. Osalla kuitenkin kivennäisvesienkin hiilihapot voivat turvottaa.
Suolan natrium sitoo itseensä vettä ja turvottaa herkästi. Nauti runsassuolaisia ruokia vain harvoin ja käytä ruoanvalmistuksessa runsaasti muita mausteita, kuten pippureita ja yrttejä sekä sitruunamehua, tomaattimurskaa tai viinietikoita. Erityisesti happamat mausteet lisäävät ruoan makua ja vähentävät suolan tarvetta ruoanvalmistuksessa.
Syödessäsi säännöllisesti syömiesi aterioiden kootkin pysyvät kohtuullisena, kun nälkäsi on kohtuullinen. Hyvä rytmi syömiselle on kolme varsinaista ateriaa päivässä täydennettynä tarpeesi mukaan välipaloilla, joita useimmiten mahtuu mukaan yhdestä kolmeen. Varsinaiseksi ateriaksi luetaan myös aamupala lounaan ja päivällisen lisäksi.
Nauti ateriasi rauhallisesti ja pureskele ruokasi hitaasti. Vauhdilla syöden nielet helposti ruoan tai juoman mukana ilmaa, joka turvottaa vatsaasi. Nauti runsaimmat ateriat mieluiten aiemmin päivällä, sillä suuret ruoka-annokset myöhään nautittuna turvottavat herkästi suoliston liikkeiden ollessa yöaikaan hitaampia.
Voit halutessasi kokeilla turvotustasi helpottamaan kasviksia tai yrttejä, joilla uskotaan olevan luontaisesti nestettä poistava vaikutus. Käytä tavallista runsaammin kurkkua, selleriä ja ananasta tai mausta ruokasi tuoreella inkiväärillä persiljalla ja nokkosella.
Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti.
Lue myös: