Kauneus ja Terveys

Kuukautiset aiheuttavat shoppailumaniaa

Kuukautiset aiheuttavat shoppailumaniaa
Naiset ovat altteimpia impulssiostoksiin ja shoppailumaniaan kuukautisia edeltävien kymmenen päivän aikana, kertoo brittitutkimus.
Julkaistu: 25.6.2015

Professori Karen Pinen johtamaan tutkimukseen osallistui 443 18–50-vuotiasta brittinaista. BBC Newsin mukaan tutkimuksessa selvitettiin naisten kulutuskäyttäytymistä suhteessa kuukautiskierron eri vaiheisiin. Tutkimuksen mukaan heräteostokset saattavat olla naisille keino käsitellä hormonaalisten muutosten aiheuttamia negatiivisia tunteita.

Tutkimusryhmästä 153 naista oli kuukautiskierron myöhäisemmässä vaiheessa. Heistä kaksi kolmasosaa myönsi tehneensä impulssiostoksia ja puolet kertoi ylittäneensä varansa yli 25 punnalla. Muutama myönsi törsänneensä jopa yli 250 punnalla ja myös katuvansa tekoaan.

– Kuluttaminen oli impulsiivisempaa ja hallitsemattomampaa niillä naisilla, joilla kuukautisten alkuun oli kymmenen päivää tai vähemmän. Ylikorostunut kuluttaminen vaikuttaakin reaktiolta lähestyvien kuukautisten aiheuttamiin voimakkaisiin negatiivisiin tunteisiin. Myöhäisessä kuukautiskierron vaiheessa naiset tuntevat olonsa alakuloisiksi ja stressaantuneiksi ja lievittävät huonoa oloaan mielihaluostoksilla kierron alussa olevia naisia todennäköisemmin, Pine kertoo.

Hormonit ja lisääntymisvietti syypäänä 

Pinen mukaan suuri osa kuukautisia edeltävistä ostoskäyttäytymisestä selittyy todennäköisimmin hormonaalisilla muutoksilla. Selvimpiä muutoksia kulutuskäyttäytymisessä oli havaittavissa niillä naisilla, jotka kärsivät voimakkaista PMS-oireista.

– Hormonaaliset heilahtelut vaikuttavat aivojen tunteita ja itsehillintää säätelevään alueeseen. Siksi kulutuskäyttäytymisen heilahtelut eivät ole yllättäviä.

Toinen selitys saattaa löytyä lisääntymisvietistä. Ovulaation aikoihin eli noin 14 vuorokautta ennen kuukautisia naiset ovat hedelmällisimmillään, jolloin he myös usein haluavat näyttää viehättäviltä. Suurin osa shoppailumanian aikana tehdyistä ostoksista liittyy juuri kaunistautumiseen ja ostoskorit täyttyvätkin tyypillisesti muun muassa koruilla, meikeillä ja korkeakorkoisilla kengillä.

Pine neuvoo kulutustaipumuksistaan huolestuneita naisia järkevästi:

– Välttäkää kauppoihin menemistä kuukautisia edeltävien kymmenen päivän aikana.

Kommentoi »